Duitsland probeert technisch personeelstekort aan te vullen met gerichte immigratie uit India

28.02.2023 Jan de Wit

Duitsland probeert technisch personeelstekort aan te vullen met gerichte immigratie uit India
©Techniek Nederland

De Duitse branchevereniging voor zonne-energie BSW-Solar en de Skill Council of Green Jobs hebben een overeenkomst gesloten om geschoolde arbeiders uit India aan te moedigen om in Duitsland te komen werken, dat meldt Clean Energy Wire. Duitsland wil in 2030 al over 215 gigawatt aan zonne-energie kunnen beschikken en BSW-Solar schat dat daar zo’n 200.000 extra mensen voor nodig zijn. Ook Frankrijk heeft volgens NRC migratieplannen om zijn personeelstekort te verkleinen.

In Europa begint het idee steeds meer te leven om gerichte immigratie aan te moedigen om zo de personeelstekorten voor de energietransitie aan te pakken. De Europese Commissie presenteerde hier al een aanpak voor en nu hebben ook Duitsland en Frankrijk individuele plannen opgesteld.

Lees ook: Europese Commissie wil Noord-Afrikaanse migratie vergemakkelijken, Nederlands kabinet tegen

Het Nederlandse kabinet is tegen dergelijke migratie omdat de huidige woningmarkt dat niet kan opvangen. Hoewel er genoeg openstaande vacatures voor technisch personeel zijn, is er onvoldoende beschikbare woonruimte.

Net als Nederland kampt Duitsland met een tekort aan installateurs van onder andere zonnepanelen. Volgens een recent rapport heeft Duitsland zo’n 200.000 extra mensen nodig om zijn doelstellingen op het gebied van zonne-energie te halen.

"We hebben meer handen nodig voor de energietransitie en willen de noodzakelijke enorme uitbreiding van zonne-energie veiligstellen door middel van opgeleide vakmensen, die we vanwege het tekort aan geschoolde arbeidskrachten niet alleen in Duitsland kunnen vinden", zegt David Wedepohl, algemeen directeur van BSW.

Het Indiase ministerie van Hernieuwbare Energie heeft al een programma lopen dat inmiddels 51.000 Indiërs heeft opgeleid. BSW-Solar en de Skill Council of Green Jobs hopen hier nu op te kunnen aanhaken.