Eerste energieneutrale station van Nederland geopend

22.12.2021 Simone Tresoor

Eerste energieneutrale station van Nederland geopend
©Gemeente Delft / fotograaf Vincent Basler

Station Delft Campus is sinds 20 december officieel in gebruik voor reizigers. Het eerste energieneutrale station in Nederland is daarmee een feit, laat gemeente Delft weten. Het station wekt net zoveel energie op als dat het verbruikt. Het biedt daarbij hoogwaardig openbaar vervoer aan het fors groeiend aantal reizigers in de regio.

Het station is volledig vernieuwd met twee nieuwe perrons, vier nieuwe liften en een nieuwe fiets- en voetgangerstunnel. Ook de entree is vernieuwd. Opvallend is de nieuwe perronkap bestaande uit zonnepanelen, die net zoveel energie opwekt als dat het station verbruikt.

Zonnepanelen van Hanover Solar
De perronkap bestaat volledig uit zonnepanelen van Hanover Solar en onder meer de liften, led-verlichting en kaartautomaten werken volledig op de opgewekte energie. “In 2050 wil Delft een energieneutrale stad zijn, dit station is een prachtige stap in die richting”, aldus wethouder duurzaamheid Stephan Brandligt.

Verdubbeling aantal reizigers
“Onze ambitie is om in 2030 net zoveel stroom zelf op te wekken als dat we gebruiken. Dit doen we stap voor stap. Met de aanleg van zonnedaken op onze stations en zonnepanelen op geluidsschermen. Station Delft Campus maakt onze ambitie mooi zichtbaar”, stelt Ans Rietstra, directeur dagelijkse operatie bij ProRail.

Het vernieuwde station verbetert de verbinding en bereikbaarheid met de TU Delft en de bedrijven en wijken in de directe omgeving. Er wordt verwacht dat het aantal reizigers op dit station de komende tien jaar verdubbelt. Het verbouwde station houdt daarom rekening met de aanleg van twee extra sporen. De NS heeft de ambitie om in de dienstregeling van 2025 elk uur zes sprinters over vier sporen te laten rijden. Nu rijden er nog in beide richtingen vier sprinters per uur. Reizigers hoeven dan nooit langer dan 10 minuten op een trein te wachten.