Eerste tweedehands panelen gelegd in Amsterdam

06.12.2021 Joyce Beuken

Eerste tweedehands panelen gelegd in Amsterdam

ZonNext heeft de eerste installatie met tweedehands panelen gerealiseerd in Amsterdam-Noord. Dat schrijft Change.inc. De locatie van de panelen werd vijf jaar na het plaatsen gesloopt, waarna werd voorkomen dat de panelen eveneens bij het grofvuil zouden belanden.

De panelen waren slechts vijf jaar oud toen ze verwijderd werden omdat de schuur waarop ze lagen gesloopt werd. Met nog twintig functionele jaren in het verschiet liggen ze nu op het dak van Pepik Henneman. Henneman heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zijn woning staat vol tweedehands spullen. Zonnepanelen stonden lange tijd op zijn wensenlijstje, maar bleven uit doordat ze enkel nieuw verkrijgbaar zijn. 

Vraag en aanbod
Organisatie ZonNext geeft tweedehands panelen die nog lang niet afgeschreven zijn een tweede leven. Ze wisten de vraag van Henneman te verbinden met het aanbod van een oude schuur die gesloopt werd. De panelen op het dak van de schuur waren slechts vijf jaar oud en kunnen naar verwachting nog twintig jaar mee.

Lees ook: Vormt de continue vooruitgang in de PV-sector een probleem voor het milieu?

Naar verluidt wordt 20 procent van de zonnepanelen in Nederland vroegtijdig weggedaan. Veel mensen doen panelen eerder weg dan nodig omdat een nieuwe generatie panelen veel meer stroom oplevert. De stroombehoefte kan in de tussentijd toegenomen zijn door bijvoorbeeld de aanschaf van een warmtepomp of een elektrisch voertuig.

Optimaal benutten
ZonNext wil oude, werkzame panelen optimaal benutten, vertelt Roebyem Anders, een van de initiatiefnemers. “Een woningcorporatie, die oude huizen op korte termijn wil vervangen maar voor die tijd al wat duurzame stroom wil opwekken. Op dat soort plekken kan een oud zonnepaneel uitkomst bieden.”