Enel Green Power kiest voor Sicilië om gigafactory te bouwen en gaat strijd aan met China

05.12.2022 Simone Tresoor

Enel Green Power kiest voor Sicilië om gigafactory te bouwen en gaat strijd aan met China
©Enel Green Power

Om het op te nemen tegen de dominante positie van China op de zonne-energiemarkt bouwt Enel Green Power een enorme fabriek in Zuid-Italië. Het lijkt het perfecte moment om niet alleen het onderontwikkelde zuiden van het land meer werkgelegenheid te verschaffen, maar ook de energietransitie te versnellen en de afhankelijkheid van Russisch gas te beperken.

Enel’s 3Sun-fabriek zal vijftien keer groter worden dan hij nu is en zal duizend extra banen opleveren. De Europese Unie draagt 188 miljoen euro bij aan de totale investering van 600 miljoen euro.

Lees ook: Enel Green Power bouwt gigafactory met Europese steun

Grootste producent bifaciale PV
Enel geeft aan dat de Chinese zonnepanelen waarschijnlijk goedkoper zullen blijven, maar probeert de kloof te dichten. Wel geven ze aan dat hun panelen beter zijn en dat de fabriek in 2024 de grootste producent van bifaciale PV in de Europese Unie zal zijn.

De zonnepanelen van Enel hebben een hogere efficiëntie, een langere gemiddelde levensduur en een lagere degradatie dan die van de Chinese concurrentie. De huidige productiecapaciteit van de Siciliaanse fabriek van ongeveer 200 megawatt per jaar zal tegen juli 2024 stijgen tot 3 gigawatt, schrijft Marketsceener.