Europese Commissie en ETIP slaan handen ineen om innovatie te stimuleren

27.03.2024 Sjoerd Rispens

Europese Commissie en ETIP slaan handen ineen om innovatie te stimuleren
©KVK Innovatie Top 100 | IM Efficiency Technologies

De Europese Commissie heeft het Horizon Europe Strategic Plan 2025-2027  gepresenteerd, waarin ze aangeven te gaan samenwerken met het European Technology and Innovation Platform (ETIP PV).  De twee partijen starten binnenkort met het overleg om te kijken ze hun samenwerking, die in 2025 in gaat, het beste vorm kunnen geven. 

De samenwerking heeft vooral als doel om onderzoek, innovatie en subsidie in goede banen te leiden. Thomas Garabetian is manager bij SolarPower Europe, de Europese Brancheorganisatie van de zonne-energiesector en zo onderdeel van de samenwerking. ''Onderzoek en innovatie is een heel belangrijk onderdeel in het proces om ideeën naar de ontwikkelingsfase te brengen'', geeft hij aan. ''Maar er moet de komende jaren nog veel gebeuren om sneller van de ideeënfase naar de ontwikkelfase gaan. Deze samenwerking gaat hopelijk helpen om de processen te versnellen en de Europese zonne-energie-industrie te versterken.''

Garabatian hoopt daarnaast dat door middel van deze samenwerking nieuwe ontwikkelingen voor bijvoorbeeld drijvende zonneparken geavanceerder toegepast kunnen worden en er oplossingen komen om circulariteit binnen de industrie meer prioriteit te geven.