Greenchoice maakt dagstroom goedkoper dan nachtstroom

23.02.2024 Jan de Wit

Greenchoice maakt dagstroom goedkoper dan nachtstroom

Energieleverancier Greenchoice neemt maatregelen om klanten aan te sporen meer elektriciteit te gebruiken wanneer de opwek van zonne-energie het hoogste is. Stroom van Greenchoice wordt doordeweeks overdag goedkoper dan ’s nachts, de terugleververgoeding wordt verlaagd en een deel van de eigen opwekkosten zullen worden doorberekend aan zonnepaneeleigenaren.

Greenchoice wil dat haar klanten, zowel met als zonder zonnepanelen, meer stroom gaan gebruiken wanneer er veel hernieuwbare energie wordt opgewekt. Het dagtarief wordt daarom doordeweeks lager dan het nachttarief.

Het besluit past in een reeks maatregelen die energieleveranciers nemen omdat de stijgende hoeveelheid zonne-energieopwek zorgt voor meer uren met negatieve energieprijzen, terwijl de salderingsregeling maar niet wordt afgebouwd. De aanpassing gaat per direct in voor nieuwe contracten en voor variabele contracten per 1 april 2024.

Daarnaast verlaagt Greenchoice per 1 april 2024 de terugleververgoeding naar 5 cent voor netto terugleveraars, in de praktijk doorgaans huishoudens en kleinzakelijke klanten. Ten slotte krijgen huishoudens een deel van de terugleverkosten doorberekend.

"We willen toe naar een situatie waarin zoveel mogelijk huishoudens, dus niet alleen zonnepaneelhouders, groene stroom verbruiken op momenten dat het in overvloed aanwezig is. Vandaar overdag een lager tarief, want dan schijnt de zon", stelt algemeen directeur Coen de Ruiter.

"Of je nu wel of geen zonnepanelen hebt, dit maakt het aantrekkelijker om zoveel mogelijk overdag gebruik te maken van groene stroom. We hebben er vertrouwen in dat onze klanten ook een belangrijke rol zullen spelen in deze nieuwe fase van de energietransitie."