Hoge elektriciteits- en netwerkkosten maken Nederland minder aantrekkelijk voor grootverbruikers

08.04.2024 Gijs de Koning

Hoge elektriciteits- en netwerkkosten maken Nederland minder aantrekkelijk voor grootverbruikers
Netbeheer Nederland

Op 3 april schreven demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens en demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten in een brief aan de Tweede Kamer dat de totale elektriciteitskosten voor grootverbruikers in Nederland in 2024 hoog zijn in vergelijking met onze buurlanden. De Nederlandse industrie ondervindt hierdoor een concurrentienadeel.

In Nederland zijn grootgebruikers 15 tot 66 procent duurder uit bij het inkopen van hun elektriciteit in vergelijking met Frankrijk, België en Duitsland. De hoge prijs wordt veroorzaakt door hoge nettarieven en het ontbreken van kortingsregelingen.

Grootgebruikers kregen door de indirecte kostencompensatie (IKC) en de volumecorrectie regeling (VCR) nog steun in het maken van de kosten voor de hoge elektriciteitsconsumptie. Echter viel de IKC in 2023 weg en de VCR werd op 1 januari 2024 afgeschaft. De VCR werd afgeschaft omdat de prijzen voor andere netgebruikers niet omlaag gingen door de steun, wat wel de bedoeling was van de regeling.

Jetten en Adriaansens waarschuwen dat grootverbruikers wellicht vertrekken naar onze buurlanden omdat de kosten voor de elektriciteit daar aanzienlijk aantrekkelijker zijn. Ook waarschuwen ze dat bedrijven wellicht wachten of stoppen met de elektrificeren van hun productieprocessen wat een negatieve impact zou hebben op de CO2 uitstoot van de industrie in Nederland op korte termijn.