Lagere btw op energie wordt lagere energiebelasting in 2023

31.08.2022 | Nieuws Jan de Wit

Lagere btw op energie wordt lagere energiebelasting in 2023

Het kabinet heeft vannacht een begrotingsakkoord gesloten, dat meldt de NOS. Daaruit blijkt dat de koopkrachtreparaties definitief pas in 2023 zullen komen. Wel zou het om een enorm pakket gaan van meer dan 15 miljard euro, onder andere om te compenseren voor de hoge energieprijzen. Vanaf 1 januari zal dit gebeuren door een lagere energiebelasting.

Bronnen vertellen de NOS dat er vanaf 1 januari 2023 maar liefst 15 miljard euro vrijkomt bestemd voor koopkrachtreparaties. De hoop was dat dit nog dit jaar zou gebeuren, maar in de afgelopen weken temperden minister-president Mark Rutte als Sigrid Kaag, minister van Financiën, al meermaals de verwachtingen.

Desondanks meldde het Algemeen Dagblad dat het kabinet nog een ultieme poging deed om het verlies aan koopkracht te dempen en mensen financieel te compenseren. Dat komt er, maar niet meer in dit jaar omdat uitvoeringsinstanties als de Belastingdienst en het UWV dat niet redden.

Per 1 januari blijft de korting op de energieprijzen. Waar deze nu echter via een lagere btw loopt, zal dat in het nieuwe jaar via een lagere energiebelasting gebeuren. Het kabinet hoopt hiermee zowel de lage, als de middeninkomens te compenseren voor de fors gestegen energieprijzen.

Lees ook: Energiemarkten op hol geslagen, is een energie-inflatie gedreven recessie nog te voorkomen?

CE Delft adviseerde eerder een verhoging van de teruggave energiebelasting voor huishoudens met een laag inkomen. Door dit te doen via het Portaal voor Inkomensafhankelijke Huurverhoging konden mogelijk ook middeninkomens gecompenseerd worden. Het kabinet heeft met een verlaging van de energiebelasting nu voor een meer generieke maatregel gekozen.

Belasting op vermogen gaat omhoog
Het kabinet zou ook het minimumloon volgend jaar in één klap willen verhogen met 10 procent. Eerder was nog afgesproken om dit met drie keer 2,5 procent te verhogen.

Vermogende bedrijven en mensen zullen te maken krijgen met belastingverhogingen om het compensatiepakket te bekostigen. Voor energiebedrijven zou er bijvoorbeeld een hogere mijnbouwheffing komen. Ook zijn er meevallers, door de hoge inflatie komt er meer btw binnen en is de Nederlandse aardgasproductie meer waard.

Op Prinsjesdag zal de gehele Miljoenennota worden gepresenteerd. Dit jaar valt de derde dinsdag van september op de twintigste.

energieprijzenbtwenergiebelastingTeruggave energiebelastingcompensatiekoopkrachtreparatieMark RutteSigrid Kaagministerie van FinancienrecessieCE DelftMiljoenennotaPrinsjesdagmijnbouwheffing

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Introductie tot Solar Monkey

Logo Solar Monkey
25 oktober 2022 - 30 april 2023

Solar Monkey

Lees verder

Training: Basis Installatietraining FlatFix

Logo Esdec
6 december 2022
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Webinar: Webinar Smart Energy Community: de kansen voor slimme energiediensten binnen kantoorgebouwen

6 december 2022
15.00-16.15 uur
Online

TKI Urban Energy

Lees verder

Seminar: Esdec Calculator training

Logo Esdec
8 december 2022
11:00 - 12:00
Online

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu