Longi gaat de internationale waterstofmarkt op

02.05.2024 Asma Lgamawi

Longi gaat de internationale waterstofmarkt op
©LONGi

Het Chinese LONGi, de grootste zonnepaneelfabrikant ter wereld, gaat zich ook grootschalig op de internationale waterstofmarkt richten, dat meldt Hydrogen Insight. Twee fabrieken in Wuxi en Xi’an, samen met een productiecapaciteit van 2,5 gigawatt, zijn klaar om uit te breiden naar 5 gigawatt en te streven naar 10 gigawatt tegen volgend jaar.

De alkaline-water electrolysers die LONGi op de markt brengt zouden een levensduur hebben van zo'n 200.000 uur – of 23 jaar – en tot vijf keer goedkoper zijn dan de Europese en Amerikaanse elektrolysers tegen 2025. LONGi beweert dit te kunnen doordat hun elektrolysers groter, goedkoper en efficiënter zijn.

Ten eerste hebben de elektrolysers een gemiddelde capaciteit tot 15 megawatt, ten opzichte van de standaard 5 megawatt. Hierdoor zou LONGi 20 procent kunnen besparen op de kosten van het apparaat zelf en 30 procent op de kosten van overige materialen en arbeid. Ten tweede begint LONGi met de verkoop van geprefabriceerde, modulaire groene waterstoffabrieken om ook de productiekosten van waterstof te verlagen. Ten derde zijn de huidige alkaline-water electrolysers efficiënter doordat ze slechts 4,3 kilowattuur hernieuwbare elektriciteit verbruiken om een kubieke meter waterstof te produceren, in vergelijking met de standaardhoeveelheid van 4,6 kilowattuur.

Hoewel de toekomst moet uitwijzen of LONGi deze cijfers ook in de praktijk kan halen, is het een krachtig signaal naar de Europese en Amerikaanse concurrentie die moeite ondervinden om hun waterstofmarkten van de grond te krijgen. TNO en HCSS waarschuwen dan ook in een nieuw gepubliceerd onderzoek dat China een steeds dominantere positie inneemt op de markt voor offshore windtechnologie en elektrolyse voor groene waterstofproductie en dat dit ook verstrekkende geopolitieke gevolgen met zich mee kan brengen.

"Het is onze strategie om 25 procent van onze wereldwijde faciliteiten buiten China te hebben. Er zijn al twee 15 megawatt elektrolysers verscheept", aldus Hatem Azaiez, sales directeur bij LONGi, tegenover Hydrogen Insight. "We proberen ons te commiteren aan de ontwikkelaars omdat we geloven in onze cijfers, die niet alleen van LONGi komen, maar ook van expertise die is opgedaan op de Chinese markt."