Nederland verbiedt PFAS in PV

16.07.2021 Joyce Beuken

Nederland verbiedt PFAS in PV

Nederland zet samen met vier andere Europese landen de eerste officiële stap om PFAS-stoffen te verbieden. PFAS is een verzamelnaam voor circa 6.000 chemische stoffen die onder meer in PV gevonden worden.  

PFAS-coatings of -films worden gebruikt in verschillende onderdelen van zonnepanelen. PFAS-stoffen verhogen naar verluidt de levensduur, doorzichtigheid, mechanische sterkte en weerstand tegen UV, hitte en vuil. PFAS-stoffen komen ook voor in oplaadbare batterijen die worden gebruikt om de door zonnepanelen opgevangen energie op te slaan.

Forever chemical
PFAS, of polyfluoralkylverbindingen, is een grote groep kunstmatige chemische stoffen die worden gebruikt voor de vervaardiging van industriële en consumentenproducten. Ze kunnen vuilafstotend, waterafstotend en brandwerend zijn.

Lees ook: Kansen voor hoogwaardige herinzet PV

Het grote nadeel van PFAS-stoffen is dat ze nauwelijks kunnen worden afgebroken door de natuur. Hierdoor krijgen ze ook wel de bijnaam forever chemicals. In de loop van de tijd kunnen ze zich ophopen in zowel het milieu als het menselijk lichaam.