Onderzoek EZK: ‘Aanleg duurzame energie-infrastructuur moet worden versneld’

12.02.2024 Anne Agterbos

Onderzoek EZK: ‘Aanleg duurzame energie-infrastructuur moet worden versneld’

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft een nieuw onderzoek gedupliceerd dat aangeeft dat de uitbreiding van de energie-infrastructuur noodzakelijk is voor het verminderen van de stikstofuitstoot van de industrie. 

Door het afschaffen van de bouwvrijstelling moet tijdens de bouwfase van energie-infrastructuurprojecten worden onderzocht of de uitstoot van stikstof effect heeft op de Natura2000-gebieden. Het onderzoeken en vergunnen van deze emissies is tijdrovend en zorgt voor vertraging in de aanleg van energie-infrastructuur, die essentieel is voor de verduurzaming van de industrie, de ontwikkeling van de woningbouw en het uitbreiden van het stroomnet.

Het onderzoek toont aan dat deze uitstoot binnen één jaar kan worden ‘terugverdiend’, doordat de stikstofuitstoot van de industrie verminderd. Op de lange termijn zorgt de aanleg van nieuwe energie-infrastructuur voor structureel lagere uitstoot en dus een positieve impact op de omgeving. Het onderzoek biedt perspectief op de mogelijkheden om vergunningverleningen en aanleg van energie-infrastructuur te versnellen.