Oppositie blijft tegen voorgesteld afbouwpad van de salderingsregeling

27.01.2023 | Nieuws Jan de Wit

Oppositie blijft tegen voorgesteld afbouwpad van de salderingsregeling

Een week nadat oppositiepartijen GroenLinks, PvdA, PVV en SP zich onverwacht tegen het afbouwpad van de salderingsregeling keerden is er nog geen oplossing voor de impasse gekomen. Ook in het debat met Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, werd geen oplossing gevonden. Zonder steun van de oppositie heeft het wetsvoorstel weinig kans van slagen in de Eerste Kamer.

GroenLinks, PvdA, PVV en SP zijn tegen de voorgestelde afbouw van de salderingsregeling omdat zij de uitrol van zonnepanelen op huurhuizen niet snel genoeg vinden gaan. Op één van de drie koopwoningen liggen zonnepanelen, op de daken van huurwoningen is dat één op zes.

Pas wanneer minister Jetten “ambitieuze plannen” voor huurhuizen heeft gepresenteerd ziet de oppositiepartijen een afbouw van de salderingsregeling zitten. Vanuit de zonne-energiesector klinken vooral verbaasde reacties over de timing van de argumentatie.

Lees ook: Minister Jetten presenteert afbouwpad van de salderingsregeling

Het afbouwpad is al een behoorlijke tijd geleden gepresenteerd en de hele branche heeft zich er al over uitgesproken. Kritische geluiden vanwege de huursector waren niet te horen totdat het debat vorige week losbarstte.

Lees ook: Teun Bokhoven: ‘In de gebouwde omgeving moet de energietransitie veel meer vanuit een systeemvisie’

Het kabinet wil de salderingsregeling afschaffen omdat de salderingsregeling niet meer nodig zou zijn. De redenering is dat zonnepanelen een dusdanig korte terugverdientijd hebben dat ze niet hoeven worden gesubsidieerd.

De linkse oppositie vindt dit een gelegenheidsargument omdat fossiele energie ook nog altijd wordt gesubsidieerd. Rechts heeft een wat ingewikkeldere relatie met het subsidiëren van hernieuwbare energie, maar lijkt vooral gevoelig voor het terugdringen van de energiekosten van de burger.

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Esdec calculator training

Logo Esdec
22 maart 2023
11:00 - 12:00
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: SMA ShadeFix - Optimalisatie naar een hoger niveau

Logo SMA
22 maart 2023
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: Introductie SolarEdge Home Batterij 48V, Home Hub omvormer 3F en Home Backup Interface

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
23 maart 2023
11:00-12:00
Online

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: De kracht van overdimensioneren

Logo SMA
24 maart 2023
09:30
Online

SMA

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de zonne-energiesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer nu