Opslag: wat kunnen we verwachten?

22.09.2021 | Innovatie Simone Tresoor

Opslag: wat kunnen we verwachten?

Energieopslag: het is een interessant thema. Niet voor niets worden onze artikelen over batterijopslag en stroomhandel zeer goed gelezen. Iedereen weet dat we aan de vooravond staan van ‘de grote verandering’. Vorige week stelden wij al twee bedrijven aan je voor die op de beurs Solar Solutions International in het Smart Storage Paviljoen hun snufjes laten zien. Vandaag stellen we een derde bedrijf aan je voor. Zij presenteren hun white-label omvormer.

Het energienetwerk zit aan zijn taks en klanten beginnen zich te realiseren dat het financieel voordeel kan hebben baas te zijn over hun zelf opgewekte stroom. Commerciële en industriële bedrijven zijn er al volop mee bezig, kleinverbruikers komen in ons land net om de hoek te kijken.

Bij deze laatste groep is het in Duitsland al volledig ingeburgerd en is het in België, na het afschaffen van de terugtellende meter, ook een hot topic. Hoewel nog omgeven met onzekerheden in verband met de salderingsregeling zijn er veel bedrijven druk bezig met innovaties en springen ze in op de vraag uit de markt.

REConvert
Ook REConvert heeft een stand in het Smart Storage Paviljoen. Arno van Zwam en Bart Meersman van het bedrijf hebben er zin in. Solar Solutions International komt voor hen op het perfecte moment: hun white-label omvormer was in 2020 in concept klaar en de productie is zojuist opgestart. De start-up introduceert hun product en staat klaar om nieuwe klanten te ontmoeten en te informeren.

Het bedrijf heeft in coronatijd niet stil gezeten. De engineers van REConvert komen allemaal uit de omvormerbusiness, velen werkten voor Mastervolt, en van deze ruime ervaring kunnen de klanten profiteren.

REConvert ontwikkelt conversietechnologie voor duurzame energietoepassingen. In gewoon Nederlands: ze hebben een omvormer ontwikkeld die toepasbaar is in een veelheid van applicaties. Een universeel product waarvoor de klant de toepassing mag verzinnen. Want het kan zo gek niet of REConvert kan het maken. Zo is de omvormer bijvoorbeeld ook off-grid toepasbaar.

White-label omvormer prima oplossing voor het midden-vermogen
Van Zwam: “De markt voor PV-storage is op het residentiële vlak al behoorlijk volwassen, omdat deze groep de hoogste elektriciteitstarieven betaalt en graag autonoom is. Bij onze oosterburen zijn al zo’n 200.000 systemen geïnstalleerd. Batterijen worden steeds goedkoper en daarbij wordt opslag momenteel ook interessant voor bedrijven. Zeker in deze tijd van congestie is het voor hen soms nog maar de vraag of ze kunnen worden aangesloten.”

“Er bestaan al producten voor ‘commercial storage’, maar dat is vooral voor bedrijven met een heel groot vermogen”, legt Meersman uit. “Wij ontwikkelden een prima oplossing voor het ‘midden’-vermogen, dat tussen een klein- en grootverbruiksaansluiting in zit. Daar is momenteel nog niets voor, dus stappen wij graag in dat gat. Wij presenteren een white-label batterij-omvormer die voor marktpartijen zoals batterijproducenten beschikbaar komt om hun applicaties op aan te sluiten. Doordat wij een echt ontwikkelbedrijf zijn, is onze kracht dat wij de wensen van de klant op applicatieniveau in de omvormer kunnen inbouwen.”

‘Wij passen ons systeem aan de markt aan’
Van Zwam: “De hele gedachte achter duurzaamheid is natuurlijk: ‘waar je het opwekt verbruik je het ook’. Dit is bij ons niet anders. Ons product wordt in Nederland geproduceerd. Verder passen wij ons systeem aan de toepassing aan, zonder daar excessieve prijzen voor te vragen. Wij staan dan ook op Solar Solutions International om de mede-standhouders te ontmoeten. Wij zoeken partijen om mee samen te werken. Dus batterijproducenten en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom bij onze stand. We hopen tot vruchtbare samenwerkingen te komen.”

batterij-energieopslagbatterijthuisbatterijthuisaccuaccuinnovatieREConvertBart MeersmanArno van Zwamwhite-label omvormer

Bedrijvenregister

Agenda

Training: BASIC INSTALLATIETRAINING FLATFIX

Logo Esdec
2 november 2021
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Training: Solarbus Demotraining

Logo Wattkraft
2 november 2021
Venlo

Wattkraft

Lees verder

Training: ADVANCED INSTALLATIETRAINING

Logo Esdec
3 november 2021
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Event: De RES op stoom

3 november 2021
09:00 - 18:00
Rijtuigenloods

RES

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu