PV op nieuwe grote bedrijfsdaken wordt vanaf 2025 verplicht, afbouw salderingsregeling uitgesteld

20.05.2022 Jan de Wit

PV op nieuwe grote bedrijfsdaken wordt vanaf 2025 verplicht, afbouw salderingsregeling uitgesteld

Het kabinet wil vanaf 2025 een verplichting voor zonnepanelen op nieuwe grote bedrijfsdaken, dat meldt de NOS op basis van een brief van Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, aan de Tweede Kamer. Ook wordt de afbouw van de salderingsregeling uitgesteld tot 2025, waarna de eerste afbouwstap groter is. In 2025 kan nog maar 64 procent worden gesaldeerd.

Jetten noemt zonne-energie van zonnepanelen een “essentieel onderdeel van de energietransitie”. Het kabinet kijkt daarom ook naar mogelijke regelingen voor kleinere en al bestaande daken. Voor die laatste categorie blijft het eigendomsrecht volgens de minister van groot belang.

Als het aan het kabinet ligt, gaat de verplichting in eerste instantie gelden voor alle nieuwe gebouwen, behalve woonhuizen, met een dak waarvan het oppervlak groter is dan 250 vierkante meter. Zo kan de groei van het aantal zonnepanelen verder versnellen.

Lees ook: TKI: ‘85 procent van de Nederlandse grote daken geschikt voor zonnepanelen’

Daken die hiervoor niet geschikt zijn, kunnen – als het aan het kabinet ligt – in aanmerking komen voor een vergoeding van de meerkosten. De plannen komen in de zogenaamde Voorjaarsnota die uiterlijk 1 juni naar de Tweede Kamer gaat. Op Prinsjesdag presenteert de minister van Financiën, Sigrid Kaag, namens het kabinet de Miljoenennota en de Rijksbegroting. Dan zal er ook over de plannen worden gedebatteerd.

Ten slotte meldt het kabinet voornemens te zijn om de salderingsregeling pas vanaf 2025 te gaan afbouwen, in plaats van 2023. De eerste afbouwstap van 36 procent zal dan wel fors zijn. Volgens het eerdere voorstel zou de afbouw in 2023 beginnen, maar kon er nog 73 procent gesaldeerd worden in 2025. Dat wordt nu 64 procent.

Holland Solar laat in een reactie weten "verheugd" te zijn met de nieuwe maatregelen. "Mooie uitwerkingen zijn onder meer de herijking van de ambities voor hernieuwbare energie op land die nog voor het einde van het jaar afgerond moet zijn en de ambitie om 80 procent van de overheidsdaken te benutten met een dubbelfunctie. Wij kijken er vanzelfsprekend naar uit dat ook het ministerie van de minister zelf van zonnepanelen wordt voorzien, naar verwachting starten de werkzaamheden daarvoor in het najaar van 2023."