TKI: ‘85 procent van de Nederlandse grote daken geschikt voor zonnepanelen’

30.11.2021 Jan de Wit

TKI: ‘85 procent van de Nederlandse grote daken geschikt voor zonnepanelen’

Remmende factor op de grootschalige uitrol van zonnepanelen op grote fabrieks- en bedrijfshallen is dat de dakconstructie ongeschikt zou zijn. Volgens onderzoek van TKI Urban Energy en RVO, uitgevoerd door SYSTEMIQ, is ongeveer 85 procent van al deze daken geschikt te maken met minimale aanpassingen. Met name agrarische gebouwen en oude panden blijken kansrijk.

Op dit moment ligt er 2,8 terawattuur aan zonne-installaties op grote daken in Nederland en is er voor nog eens 5,9 terawattuur gepland tot 2030. Met minimale aanpassingen kan daar volgens het onderzoek nog een keer 1,1 terawattuur extra bijkomen tot 2030, genoeg voor het elektriciteitsverbruik van 400.000 huishoudens.

De onderzoekers hebben berekend dat de benodigde investering hiervoor op minder dan 10 euro per meter uitkomt, gemiddeld 10 procent van de investeringskosten. De constructieve maatregelen kosten gemiddeld genomen minder dan alternatieven zoals lichtgewicht panelen, aanpassen van het legplan en vervangen van de dakbedekking.

“Constructieve beperkingen waren tot nu toe een blackbox, maar het onderzoek laat zien dat we met minder dan 10 procent van de investeringskosten enorme stappen kunnen zetten”, stelt Michiel Kirch, directeur van TKI Urban Energy.

“Er is nog een flinke hoeveelheid dak wat met een kleine financiële impuls vol gelegd kan worden. Maar het vraagt wel dat je echt goed kijkt naar wat je wel en niet meerekent in je businesscase. En qua subsidies kan de overheid daar ook meer mee doen.”

De aanpassingskosten van de dakconstructie worden namelijk vaak niet meegerekend in de businesscases en subsidieaanvragen. Nu de marges flink onder druk staan door logistieke problemen en grondstoffenschaarste is dit een risico voor snelle uitrol.

Lees ook: Chinese energietekorten bedreigen Europese energietransitie

Kansen voor agrarische gebouwen en utiliteitsbouw
In het onderzoek zijn vier types grote panden gedefinieerd: distributiecentra, agrarische bijgebouwen, (niet zware) industriepanden en oude panden. De meeste agrarische panden hebben een lichte beperking. Meer dan de helft van de distributiecentra, industriepanden en oude panden hebben geen beperking.

Bij het berekenen van de beperkingen is gekeken naar de draagkracht van het gebouw, het gewicht van het dak zelf, de variabele belasting (bijvoorbeeld door sneeuwval), de constructiematerialen en de gevolgen van bezwijking. De mogelijke maatregelen waar het onderzoek naar kijkt zijn het verlichten van de belasting, aanpassen van het systeem of versterken van de constructie.