PvdA en ChristenUnie willen zonnepanelen boven alle P+R-plekken in gemeente Groningen

14.02.2023 Brendan Hadden

PvdA en ChristenUnie willen zonnepanelen boven alle P+R-plekken in gemeente Groningen

Het voorstel komt naar aanleiding van een onlangs aangenomen wet in Frankrijk die zonnepanelen boven alle grote parkeerterreinen verplicht stelt, meldt RTV Noord. Het voorstel voor de gemeente Groningen gaat minder ver en betreft vooralsnog alleen P+R-plekken. PvdA en ChristenUnie zijn beide coalitiepartijen in de gemeente Groningen.

De gemeente Groningen wil in 2035 klimaatneutraal zijn en de PvdA en ChristenUnie denken met dit plan daaraan bij te dragen. De partijen zouden het liefst willen dat de exploitatie van de zonnepanelen bij de gemeente zelf komt te liggen zodat de winsten voor de gemeenschap zijn.

Lees ook: Solarcarports verplicht voor Franse parkeerplaatsen met meer dan tachtig plekken

“Het spreekt mij vooral aan dat je de ruimte dubbel gebruikt”, legde PvdA-lid Joren van Veen uit aan RTV Noord. “De ruimte is schaars in Groningen, dus volgens mij is het dubbel benutten van één ruimte het mooie van dit plan.”

De partijen zouden het plan graag binnen twee á drie jaar realiseren. Van Veen denkt dat zo’n plan al een stuk realistischer is dan een aantal jaar geleden: “Het is niet gratis om dit te doen, maar zonnepanelen waren vroeger veel zwaarder. Nu zijn ze veel lichter dus dan is het ook weer goedkoper om een overkapping te maken. Ik denk dat de bezwaren ook wel minder zijn geworden in de loop der jaren.”