Rijksoverheid investeert 250 miljoen in de productie van volledig hernieuwbare waterstof

29.04.2024 Gijs de Koning

Rijksoverheid investeert 250 miljoen in de productie van volledig hernieuwbare waterstof

De Rijksoverheid heeft zeven projecten uitgekozen die subsidie krijgen voor het produceren van volledig hernieuwbare waterstof. De 250 miljoen euro wordt verdeeld over de projecten die samen 101 megawatt aan elektrolysecapaciteit moeten gaan opwekken.

Volledig hernieuwbare waterstof is waterstof die bijvoorbeeld wordt geproduceerd op zonnestroom, dit wordt ook wel groene waterstof genoemd. Bij het produceren van groene waterstof wordt water gescheiden in waterstof en zuurstof door elektrolyse. Momenteel is de meeste waterstof grijze waterstof. Grijze waterstof wordt geproduceerd door methaan te spitsen in waterstof en CO2. De energie die hier voor nodig is komt uit aardgas.

De regering opende het afgelopen najaar de aanmeldingen voor de Subsidieregeling Opschaling volledig hernieuwbare waterstofproductie via elektrolyse (OWE). Met de subsidie wilde de overheid voorzien in een capaciteit van 100 megawatt. De subsidie is bedoeld voor bedrijven die tussen de 0,5 en 50 megawatt aan elektrolysecapaciteit willen bouwen en gebruiken om hernieuwbare waterstof te produceren.

De zeven projecten die subsidie hebben gekregen zijn H2 Hollandia, Hysolar, Groengas asset Amsterdam en Groningen, RWE Eemshydrogen, Van Kessel Olie en VoltH2.

De geproduceerde waterstof wordt onder andere geleverd aan tankstations en de chemische industrie. De overheid hoopt doormiddel van deze subsidie de kennis en ervaring met waterstof in Nederland te vergroten en steeds meer hernieuwbare waterstof in Nederland te gaan produceren.