Schiphol Trade Park aangesloten op uniek virtueel stroomnet

21.04.2022 Jan de Wit

Schiphol Trade Park aangesloten op uniek virtueel stroomnet
©Liander

Op business park Schiphol Trade Park van gebiedsontwikkelaar Schiphol Area Development Company (SADC) zijn de eerste bedrijven aangesloten op een uniek lokaal virtueel stroomnetwerk. Het virtuele net is een oplossing is voor het tijdelijk tekort aan stroomcapaciteit in de regio Schiphol en is gerealiseerd door SADC, bedrijven op Schiphol Trade Park, netbeheerder Liander en technologiebedrijf Spectral.

Gebiedsontwikkelaar SADC heeft in 2020 het initiatief genomen voor deze duurzame oplossing om het vestigingsklimaat voor haar klanten te verbeteren. Tijdens piekmomenten wordt de beschikbare netcapaciteit aangevuld met (zonne)energie uit batterijen en - indien het echt niet anders kan - met generatoren. Het smart-grid platform van Spectral zorgt ervoor dat er maximaal gebruik wordt gemaakt van de beschikbare netcapaciteit door middel van real time metingen en slimme sturing.

“Op momenten van onderbenutting van de capaciteit in het stroomnet is er ‘vrije ruimte’ beschikbaar. Door binnen het virtuele net vraag en aanbod real-time te meten, kunnen aangesloten bedrijven de beschikbare capaciteit onderling verdelen en daarmee optimaal benutten”, zegt Arnoud van der Wijk, projectmanager bij SADC. “Zo kan tot wel 90 procent van de stroomvraag van alle bedrijven gewoon uit het net worden geleverd.”

Lees ook: Schiphol Trade Park en Liander gaan voor flexibele netbalancering

Momenteel zijn IntercityHotel Amsterdam Airport, Intralox LLC Europe, Joulz (in opdracht van Intospace), Nippon Express, SEGRO en VerusSol (in samenwerking met Mirastar) bij het collectief aangesloten. Meer partijen volgen binnenkort.

“Wij doen er alles aan om onze klanten op tijd aan te sluiten op het net. In de samenwerking met SADC onderzoekt Liander om samen met andere partijen meer ruimte te vinden op het bestaande net”. Aldus Huibert Baud, directeur Klant & Ontwerp van Liander.

Het virtuele net is financieel ondersteund vanuit de Taskforce Noord-Holland. Edward Stigter, Gedeputeerde Klimaat en Energie van de Provincie Noord-Holland en voorzitter Taskforce Energie infrastructuur Noord-Holland onthulde samen met Eva Klein Schiphorst (algemeen directeur SADC) en Baud symbolisch het virtueel netwerk op Schiphol Trade Park.

“Ik ben trots op deze samenwerking tussen SADC, netbeheerder en niet in de laatste plaats op de bedrijven zelf. Samen hebben zij de verantwoordelijkheid genomen om een oplossing te vinden voor een prangend knelpunt op het elektriciteitsnetwerk. Dat ondersteunen wij als Taskforce graag.”