SDE++, SCE en EIA-subsidies uitgelegd

02.09.2021 Simone Tresoor

SDE++, SCE en EIA-subsidies uitgelegd

Twee weken geleden spraken wij met Robbert van Otterloo van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) over de InvesteringsSubsidie Duurzame Energie en energiebesparing (ISDE). Vandaag licht hij de subsidieregelingen Stimulering Duurzame Energieproductie en klimaattransitie (SDE++), Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) en de Energie InvesteringsAftrek (EIA) toe. De RVO is uitvoerder van deze regelingen.

Het liefste willen ondernemers natuurlijk bezig zijn met waar ze goed in zijn: ondernemen. Maar daar komt tegenwoordig vaak ook het opwekken van duurzame energie bij kijken. Deze ondernemers kunnen aankloppen bij de RVO. Van Otterloo: “Wij helpen de ondernemer met advies en gesprekken. We gaan met de mensen om tafel om te kijken waar ze tegen aan lopen.”

SDE: Stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie
Dit is qua volume, budget en belangstelling de reus onder de subsidieregelingen te noemen. Er zijn dit jaar zeven zon-PV-categorieën. Wanneer je hernieuwbare energie gaat produceren of CO2-verminderende technieken toepast, kom je mogelijk in aanmerking voor deze subsidie. De SDE++ is bedoeld voor bedrijven en (non-) profitinstellingen in sectoren als de industrie, mobiliteit, elektriciteit, landbouw en de gebouwde omgeving. De SDE++ 2021 is open van 5 oktober tot en met 11 november 2021 en er is een budget van € 5 miljard beschikbaar.

SCE: Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking
Van Otterloo: “Dit is de vervanger van de Postcoderoos-regeling, die toch wat administratief zwaar en moeilijk uitvoerbaar werd ervaren. Het systeem lijkt op de SDE++, alleen ligt het subsidiebedrag per kWh hoger omdat de kosten vaak hoger zijn.”

De regeling kan gebruikt worden door energiecoöperaties of vereniging van eigenaars (VvE) die hernieuwbare duurzame elektriciteit uit zonne-energie, windenergie of waterkracht willen opwekken.

SCE is een exploitatiesubsidie
Hoe werkt de subsidie? De SCE is een exploitatiesubsidie en wordt uitgekeerd in de vorm van een bedrag per geproduceerde kWh. Elk jaar worden basisbedragen per type installatie vastgesteld. Het basisbedrag is het bedrag per geproduceerde kWh, die nodig is om de installatie rendabel te maken. Het basisbedrag geldt voor de hele subsidieperiode van 15 jaar. De subsidie per kWh is het verschil tussen het basisbedrag en het correctiebedrag (de marktprijs voor energie). Als de energieprijs stijgt, ontvangt men minder subsidie en als de energieprijs daalt meer.

Het budget is 92 miljoen euro en de regeling staat in 2021 open van 1 april tot 1 december. Voor de jaren na 2021 volgt er jaarlijks een nieuwe openstellingsronde. Budgetverdeling gaat op volgorde van binnenkomst bij een volledige aanvraag die aan de eisen voldoet.

EIA: Energie-investeringsaftrek
Van Otterloo: “Als je als ondernemer investeert in energiezuinige bedrijfsmiddelen en duurzame energietechnieken kun je gebruik maken van EIA. De EIA geldt voor duidelijk omschreven investeringen én voor maatwerkinvesteringen die een forse energiebesparing opleveren. Voor die investeringen kun je 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Voor 2021 is er een budget van € 149 miljoen.”

De regeling levert gemiddeld 11% voordeel op, naast de gebruikelijke afschrijving voor energie-investeringen en een lagere energierekening. Belangrijk is dat de investering voldoet aan de omschrijving die op de Energielijst staan. Deze Energielijst heeft zeven hoofdstukken: bedrijfsgebouwen, processen, transportmiddelen, duurzame energie, energiebalancering, energietransitie, energieadvies en maatwerkadvies en CO2-emissiereductieplan.

Robbert van Otterloo en zijn collega’s Karin Keizer en Kim Bischot geven op 28, 29 en 30 september, tijdens de vakbeurs Solar Solutions, seminars over deze onderwerpen. Je ticket bestel je hier. 

Deel een van dit interview over ISDE lees je hier en voor meer informatie kijk je op www.RVO.nl