Subsidies voor duurzame energie: snap je het nog?

19.08.2021 Simone Tresoor

Subsidies voor duurzame energie: snap je het nog?

Wegwijs worden in de subsidie-jungle voor duurzame energie is best een opgave. Gelukkig kun je met al je vragen terecht bij de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO), die deze regelingen uitvoert. Wij spraken met Robbert van Otterloo, werkzaam voor de RVO voor de subsidieregeling SDE++ en techniek inhoudelijk verantwoordelijk voor de categorie zonne-energie. In deel een van dit interview behandelt hij de InvesteringsSubsidie Duurzame Energie en energiebesparing (ISDE).

In de media kom je regelmatig noodkreten tegen van consumenten die er niet goed uitkomen. En dat is zonde. Het is goed te weten dat je dan bij de RVO terecht kunt.

Advies
Van Otterloo: “Wij helpen de consument en ondernemer met advies. Op onze website staat stap voor stap uitgelegd hoe een subsidie kan worden aangevraagd, welke voorwaarden voor een subsidie gelden, hoe men hem kan berekenen en hoe het aanvragen gaat. Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. Bij een aanvraag van een woningeigenaar voor bijvoorbeeld isolatie en een warmtepomp doet de RVO zijn best de aanvraag binnen 8 weken af te handelen.”

Zakelijke gebruikers zoals bedrijven, woningcorporaties, verenigingen, VvE's, overheden en particuliere verhuurders kunnen subsidie gebruiken om hun gebouw of te verhuren woning verduurzamen. Zij komen in aanmerking voor subsidie voor een zonneboiler, een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet en voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

‘Meld je product aan voor op onze lijst’
 “Wat ook goed is om te weten”, vervolgt Van Otterloo, “fabrikanten, importeurs, leveranciers, bouwbedrijven en installatiebedrijven van isolatiematerialen, warmtepompen en zonneboilers kunnen hun producten bij ons aanmelden. Als hun product op de lijst staat, weten klanten dat ze met de aanschaf en installatie van dit product in aanmerking kunnen komen voor de ISDE.  Op onze website kunnen ze lezen aan welke eisen de apparaten en de isolatiematerialen moeten voldoen. Wanneer de eisen overeenkomen kunnen ze een vermelding voor het product op onze lijst aanvragen."  

Deel twee van dit interview zal gaan over SDE++, SCE en EIA en wordt geplaatst op 2 september.

Robbert van Otterloo en zijn collega’s Karin Keizer en Kim Bischot geven op 28, 29 en 30 september, tijdens de vakbeurs Solar Solutions, seminars over deze onderwerpen. Je ticket bestel je hier.