SDE++ weer open, Liander presenteert stappenplan tegen desinvestering

05.10.2021 Jan de Wit

SDE++ weer open, Liander presenteert stappenplan tegen desinvestering

Vandaag is de nieuwste ronde voor de Subsidieregeling voor Duurzame Energie (SDE++) geopend, er is in totaal 5 miljard euro beschikbaar. De termijn sluit op 11 november. Om aanspraak te kunnen maken op de SDE++ is een transportindicatie van de netbeheerder nodig. Netbeheerder Liander wijst daarbij op de verregaande netcongestie en heeft daarom een stappenplan tegen desinvestering opgesteld.

Een transportindicatie is een verklaring van de netbeheerder dat op het moment van aanvragen voldoende capaciteit is op het elektriciteitsnet. Dat biedt dus geen garantie dat er ook voldoende ruimte is op het moment van aansluiting, maar verhoogt wel de slagingskans. Het stappenplan moet daarin een volgende stap zetten.

Er kan een flinke tijd tussen zitten omdat er verschillende procedures moeten worden doorlopen. In de tussentijd kunnen er andere nieuwe duurzame opwekprojecten in een gebied worden gerealiseerd. Dan moet de producent – ondanks zijn transportindicatie – wachten op netverzwaring of een andere oplossing van de netbeheerder. Liander adviseert daarop te wachten voordat er investeringen worden gedaan, wat in voorgaande subsidieronden niet altijd gebeurde.

Lees ook: Sector in de ban van hoge stroomprijzen, gevolgen voor de SDE

Liander wijst er op dat het Nederlandse elektriciteitsnet niet is ontworpen voor de huidige snelle ontwikkelingen van de energietransitie, de digitalisering en het hoge tempo van huizenbouw. De uitbreiding van het net wordt volgens de netbeheerder nu met name vertraagd wordt door het grote tekort aan technici, gebrek aan ruimte voor nieuwe elektriciteitsstations en verouderde wet- en regelgeving.