Sector in de ban van hoge stroomprijzen, gevolgen voor de SDE

24.09.2021 Jan de Wit

Sector in de ban van hoge stroomprijzen, gevolgen voor de SDE

Mede door het slechte weer in de maand augustus kampte Nederland met hoge stroom prijzen. Hoewel het weer zich verbeterde in de maand september, deed de stroomprijs dat niet. Stroom is nog nooit zo duur geweest als vorige week. Waar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) waarschuwde voor de effecten op de SDE, zegde het demissionaire kabinet 500 miljoen euro compensatie toe.

De stroomprijs lag in augustus gemiddeld 2 procent hoger dan in juli, dat meldt de Telegraaf, die zich baseert op onderzoek van energieleverancier Zonneplan. De oorzaak zou het matige weer zijn geweest.

Vorige maand lag de gemiddelde kilowattuurprijs op 25,52 eurocent, deels doordat er minder zonnestroom werd opgewekt. Het aantal zonuren in augustus was 165, waar 195 gemiddeld is, terwijl er ook geen extra stroom werd opgewekt door windmolens.

Zonneplan houdt ook dagelijks de uurprijzen van elektriciteit bij en daaruit bleek dat in de week van 13 tot en met 19 september de duurste stroomweek in de Nederlandse geschiedenis was, aldus Solar Magazine. De gemiddelde stroomprijs lag op 32,74 eurocent per kilowattuur.

De alternatieven olie en gas hadden tegelijk ook met hoge prijzen te maken. Met name de gasprijs is in de afgelopen periode tot recordhoogte gestegen, Warmte365 schreef daar deze analyse over. Vergelijkingsite Gaslicht.com meldde dat dit gevolgen gaat hebben voor de energierekening. Klanten van Essent met een contract met variabele gas- en stroomtarieven zouden vanaf op jaarbasis ongeveer 300 euro duurder uit zijn.

Ondernemers ontvangen te veel SDE door hoge stroomprijzen
De RVO ziet dat de hoge stroomprijzen gevolgen zullen hebben ‘voor ondernemers die over 2021 subsidie ontvangen voor de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (en Klimaattransitie), de SDE+(+)’. Ondernemers kunnen hierdoor te veel subsidie hebben ontvangen.

De ondernemers voor wie dit geldt kunnen voor 1 oktober 2021 een bericht van de RVO verwachten, omdat de hoogte van de subsidie is gekoppeld aan de gemiddelde marktwaarde voor elektriciteit. “Hoe hoger de marktwaarde, hoe minder subsidie ondernemers ontvangen”, zo legt de RVO uit.

Het voorschot dat ondernemers ieder jaar op de subsidie ontvangen is gebaseerd op de jaarlijks vastgestelde, gemiddelde marktwaarde voor elektriciteit. De RVO zegt te verwachten dat de hoge stroomprijzen aan zullen houden en dat dit gevolgen gaat hebben voor de definitieve correctiebedragen in 2021 op het voorschot op de SDE.

Ondertussen werd tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen duidelijk dat het demissionaire kabinet meer dan 2 miljard euro gebruikt om de begroting 'op te plussen', dat meldt de NOS. Van dit bedrag zal er ruim 500 miljoen euro uitgetrokken worden om de energiekosten van burgers te verzachten, waarschijnlijk via een verlaging van de energiebelasting.