Smart Solar Charging wint internationale prijs met V2G-technologie

27.09.2022 Jan de Wit

Smart Solar Charging wint internationale prijs met V2G-technologie
©Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Onlangs reikte Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, de prijs van het International Smart Grid Action Network (ISGAN Award) uit aan Stedin. Stedin won de eerste prijs met hun project Smart Solar Charging. Dit project integreert elektrische auto's in een slim energiesysteem door ze in de wijk in te zetten als batterij op wielen, een zogeheten vehicle-to-grid (V2G)-systeem.

De ISGAN Award wordt ieder jaar uitgereikt aan innovatieve projecten, beleid en programma’s wereldwijd die elektriciteitsnetten slimmer, schoner en flexibeler maken. Smart Solar Charging gebruikt lokaal opgewekte zonne-energie door het in (deel)auto’s op te slaan via een slim snellaad- en opslagsysteem.

Dit creëert flexibele opslagcapaciteit die pieken op het elektriciteitsnet reduceert. De lokaal opgewekte energie wordt op een later moment, als de energieprijs hoog is, vrijgegeven aan de wijk.

Lees ook: Utrecht vangt piekbelasting af met bidirectioneel laadbare EV’s van We Drive Solar

In Utrecht wordt volop geëxperimenteerd met V2G-technologie. Zo worden de bidirectioneel laadbare elektrische deelauto’s van We Drive Solar ingezet in de eerste bidirectionele nieuwbouwwijk van Nederland: Cartesius. Uiteindelijk wil Utrecht de eerste bidirectionele stad en regio te wereld te worden.

Lees ook: Hyundai en We Drive Solar presenteren wereldprimeur met V2G-technologie in Utrecht

Smart Solar Charging wordt uitgevoerd door een consortium dat bestaat uit: LomboXnet, Utrecht Sustainability Institute, Last Mile Solutions, We Drive Solar, New Solar, The People Group, Jedlix, Stedin, Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht. Ook de gemeente Utrecht, Utrechtse Heuvelrug en Houten, Renault, de provincie Utrecht en Triodos Bank zijn betrokken.