SP wil energie in provinciale handen brengen

10.03.2023 Jan de Wit

SP wil energie in provinciale handen brengen
©SP

Volgens de SP moet de energievoorziening in de handen komen van de provincie in plaats van in de handen van commerciële energiebedrijven, dat meldt de NOS in zijn Campagneblog. Hiermee refereren ze aan een idee dat de SP eerder introduceerde en wat de provincie Drenthe twee weken eerder besloot om te gaan onderzoeken. Ook in Groningen en Utrecht wordt een dergelijk voorstel al onderzocht.

In alle Nederlandse provincies roepen de SP-Statenfracties op om de energievoorziening in provinciale handen te brengen. Na Groningen en Utrecht is de provincie Drenthe nu de derde die een voorstel heeft aangenomen om dit te onderzoeken.

Het renationaliseren van energie is niet nieuw, veel van de huidige energieleveranciers zijn ooit door de overheid naar de markt gebracht. Daarnaast is het in staatshanden brengen van maatschappelijke infrastructuur klassiek SP-gedachtengoed dat de partij naar aanleiding van de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart nu weer onder de aandacht brengt en tot uitvoering wil brengen.

“Veel mensen zitten nu in de kou omdat ze hun verwarming niet aan durven zetten, terwijl energiebedrijven grote winsten uitkeren aan hun aandeelhouders. Dit moet anders”, aldus Lilian Marijnissen, fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer – en dus niet verkiesbaar tijdens de Provinciale Statenverkiezingen.

Lees ook: Tarieven Eneco, Essent en Vattenfall volgens ACM niet onredelijk

“Nu de overheid miljarden euro’s overmaakt aan commerciële energiebedrijven, willen we er zeggenschap voor terug. Zodat we de winsten in kunnen zetten om de energierekening te verlagen. Goed dat in Drenthe, Groningen en Utrecht nu een eerste stap is gezet.”