SP wil energie in provinciale handen brengen

10.03.2023 | Nieuws Jan de Wit

SP wil energie in provinciale handen brengen
©SP

Volgens de SP moet de energievoorziening in de handen komen van de provincie in plaats van in de handen van commerciële energiebedrijven, dat meldt de NOS in zijn Campagneblog. Hiermee refereren ze aan een idee dat de SP eerder introduceerde en wat de provincie Drenthe twee weken eerder besloot om te gaan onderzoeken. Ook in Groningen en Utrecht wordt een dergelijk voorstel al onderzocht.

In alle Nederlandse provincies roepen de SP-Statenfracties op om de energievoorziening in provinciale handen te brengen. Na Groningen en Utrecht is de provincie Drenthe nu de derde die een voorstel heeft aangenomen om dit te onderzoeken.

Het renationaliseren van energie is niet nieuw, veel van de huidige energieleveranciers zijn ooit door de overheid naar de markt gebracht. Daarnaast is het in staatshanden brengen van maatschappelijke infrastructuur klassiek SP-gedachtengoed dat de partij naar aanleiding van de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart nu weer onder de aandacht brengt en tot uitvoering wil brengen.

“Veel mensen zitten nu in de kou omdat ze hun verwarming niet aan durven zetten, terwijl energiebedrijven grote winsten uitkeren aan hun aandeelhouders. Dit moet anders”, aldus Lilian Marijnissen, fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer – en dus niet verkiesbaar tijdens de Provinciale Statenverkiezingen.

Lees ook: Tarieven Eneco, Essent en Vattenfall volgens ACM niet onredelijk

“Nu de overheid miljarden euro’s overmaakt aan commerciële energiebedrijven, willen we er zeggenschap voor terug. Zodat we de winsten in kunnen zetten om de energierekening te verlagen. Goed dat in Drenthe, Groningen en Utrecht nu een eerste stap is gezet.”

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Esdec calculator training

Logo Esdec
22 maart 2023
11:00 - 12:00
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: SMA ShadeFix - Optimalisatie naar een hoger niveau

Logo SMA
22 maart 2023
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: Introductie SolarEdge Home Batterij 48V, Home Hub omvormer 3F en Home Backup Interface

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
23 maart 2023
11:00-12:00
Online

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: De kracht van overdimensioneren

Logo SMA
24 maart 2023
09:30
Online

SMA

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de zonne-energiesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer nu