TenneT verwacht daling in transportkosten voor 2025

29.04.2024 Gijs de Koning

TenneT verwacht daling in transportkosten voor 2025
©TenneT

Netbeheerder TenneT voorspelt dat in 2025 de transportkosten voor elektriciteit in 2025 gaan dalen met 2 procent voor hoogspanning en 12 procent voor extrahoogspanning.

De daling zorgt voor een kleine afname in de jaarlijkse lasten voor huishoudens en bedrijven. TenneT stelt dat een gemiddeld huishouden 5 euro minder op jaarbasis zal gaan betalen voor de transportkosten, en een gemiddeld klein bedrijf zo’n 34 euro.

De transportkosten worden bepaald door de investering die TenneT wettelijk moet maken voor de investeringen in het elektriciteitsnet en het onderhouden daarvan. Deze kosten gaan omhoog als de energieprijzen stijgen. Doordat de afgelopen twee jaar de energieprijzen enorm stegen zijn de transportkosten dus ook omhoog gegaan, en nu de energieprijzen weer dalen nemen de transportkosten ook af.

TenneT mag vanaf 2025 van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) ook tijdsafhankelijke tarieven gaan hanteren. Deze wijziging heeft echter geen invloed op de transportkosten omdat de volumes waarover aangeslotenen van TenneT transporttarieven gaan betalen met 10 procent afnemen, terwijl de kosten hiervan naar verwachting met 10 procent stijgen.

De transportkosten komen uit een prognose van TenneT. De uiteindelijke tarieven worden nog bepaald door de ACM.