Tweede Kamer akkoord met voorgesteld afbouwpad salderingsregeling

07.02.2023 Jan de Wit

Tweede Kamer akkoord met voorgesteld afbouwpad salderingsregeling

Na vorige week nog te zijn uitgesteld heeft de Tweede Kamer vandaag ingestemd met het afbouwpad dat Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, heeft voorgesteld. Het is nog onduidelijk of de Eerste Kamer in de huidige samenstelling over het voorstel zal stemmen of in de nieuwe samenstelling zoals die na de Provinciale Statenverkiezingen zal zijn.

In de Tweede Kamer zijn de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vanzelfsprekend voor het afbouwpad dat minister Jetten heeft voorgesteld. Zij hebben 77 zetels in handen en daarom was het niet vandaag niet spannend of het afbouwpad zou worden aangenomen.

Dat uiteindelijk Forum voor Democratie (5 zetels), SGP (3 zetels), Volt (2 zetels), Fractie Güngogan (1 zetel) en Fractie Den Haan (1 zetel) ook voor hebben gestemd is wel een interessant gegeven. In de Eerste Kamer heeft het kabinet namelijk geen meerderheid en heeft het dus de hulp van de oppositie nodig.

In de Eerste Kamer hebben de regeringspartijen slechts 32 van de 75 zetels in handen, de steun van de genoemde partijen levert het voorstel op papier nu nog 3 zetels extra op. Onvoldoende om het voorstel door de Eerste Kamer te krijgen.

De regeringspartijen zouden de stemming daarom ook pas na de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag 15 maart 2023 kunnen houden, maar omdat ze in de peilingen op verlies staan lijkt de opgave daarmee alleen nog maar groter te worden.

De meest haalbare kaart lijkt daarom nog steeds op GroenLinks en PvdA aan boord van het voorstel te krijgen en zo ook een meerderheid in de Eerste Kamer te krijgen. Zij willen echter eerst duidelijke plannen voor meer zonnepanelen bij woningcorporaties om meer lage inkomens te helpen verduurzamen. Uit TNO-onderzoek blijkt daar de meeste energiearmoede voor te komen.