Verenigd Koninkrijk wil zonneparken op landbouwgrond grotendeels verbieden

12.10.2022 Jan de Wit

Verenigd Koninkrijk wil zonneparken op landbouwgrond grotendeels verbieden
©Mypower

De nieuwe Britse minister van Milieu, Ranil Jayawardena, zou tegen het plaatsen van zonnepanelen op landbouwgrond zijn, zo meldt The Guardian. Om dat te voorkomen zou hij de definitie van eersteklas landbouwgrond willen uitbreiden, zodat er geen zonnepanelen op geplaatst mogen worden.

Door de definitie van eersteklas landbouwgrond uit te breiden wordt veel landbouwgrond van middelmatige tot lage kwaliteit verboden terrein voor zonnepanelen. Op dit moment staan volgens The Guardian de meeste zonneparken op dit soort land. De landbouwgrond dat dan nog over blijft voor zonnepanelen liggen in hooggelegen gebieden die ongeschikt zijn voor zonne-energie-installaties.

Lees ook: Liz Truss als nieuwe Britse premier lijkt geen goed nieuws voor de zonne-energiesector

"De Britse zonne-energiesector is gealarmeerd door pogingen om belangrijke planningsregels in de weg te ruimen voor goedkope, inlandse energie", stelt Chris Hewett, CEO van de brancheorganisatie Solar Energy UK, tegenover de Britse krant.

“Zonne-energie is het antwoord op zoveel behoeften en beleidseisen: het zal de energierekening verlagen, energiezekerheid bieden, de groei stimuleren en de plattelandseconomieën helpen.”