Zo veroorzaken vlambogen geen brand

09.05.2022 | Innovatie Simone Tresoor

Zo veroorzaken vlambogen geen brand
©Viridian Solar

K.T. Tan, chief technical officer bij Viridian Solar, stond trots te stralen tijdens zijn seminar op Solar Solutions International. Dat kwam omdat zijn innovatie, the Arc Box, de Innovation Award gewonnen had. Tijdens zijn seminar vertelt hij waarom het product ontwikkeld is en hoe het werkt.

Er is de laatste tijd veel geschreven over de potentiële gevaren bij verkeerde installatie of crossmating van connectoren. De beste oplossing zou uiteraard een universele oplossing zijn. Maar die is er (nog) niet. Om veilige installatie te bevorderen en het risico op brand te verminderen kwam Viridian Solar met hun innovatie: de Arc Box.

‘Laat een fout geen drama worden’
En met succes. Met de mooie slogan: ‘Laat een fout geen drama worden’, werd het product gelanceerd tijdens Solar Solutions International en won daar direct de Innovation Award 2022. Het product belooft dat vijf seconden extra werk het risico van verkeerd gemonteerde DC-connectoren vermindert.

Volgens onderzoeken van TNO ontstaan de problemen op drie manieren: door vocht ontstaat er corrosie, bij de bedrading van de omvormer en door het verkeerd installeren of door crossmating van connectoren. Uit verzekeringsonderzoek na PV-branden blijkt dat maar liefst 80 procent van de branden wordt veroorzaakt door de connectoren. En dat percentage wil Viridian Solar graag omlaag brengen.

Brandrisico verlaagt naar nul
Het apparaat verbetert de veiligheid van het PV-systeem door de DC-connector volledig te omsluiten in een onbrandbare behuizing voor hoge temperaturen. KIWA testte het product, dat voorkomt dat vlambogen in een DC-connector zich kunnen verspreidden en in een ernstige brand veranderen. Je klikt, in vijf seconden, het gepatenteerde apparaat eenvoudig om een ​​DC-connector en steekt het in een montagebeugel en het brandrisico wordt daarmee verlaagt naar nul.

Tan: “Als je vergelijkt hoeveel branden er ontstaan door PV, dan zitten zonnepanelen in dezelfde categorie als vaatwassers. Bij een vaatwasser denkt niemand na over brandveiligheid, maar bij zonnepanelen gebeurt dat wel terwijl het een relatief veilige installatie is. Dat heeft te maken met het feit dat er steeds meer PV komt en dus wordt het risico op brand ook groter.”

Crossmating is onverstandig
Het probleem zit hem ook in de MC4-connectoren. Die kun je het beste niet crossmaten. Maar dat gebeurt wereldwijd wel op grote schaal. De verschillende fabrikanten zorgen ervoor dat er verschillende kwaliteitsniveaus zijn. Al gaan er verschillende stemmen op: het lijkt onverstandig twee verschillende merken te mengen.

Ook is het aanknijpen van de connectoren, met het daarvoor bedoelde gereedschap, een punt van gevaar. Hier gaat vaak iets mis. Vaak wordt de goedkopere krimptang aangeschaft, die minder goed werk aflevert, met alle risico’s van dien.  

Materiaal dat tegen zeer hoge temperatuur kan
Viridian Solar is twee jaar bezig geweest om het product te ontwerpen en op de markt te krijgen. De grootste uitdaging was materiaal te vinden dat tegen de enorm hoge temperatuur van vlambogen kan. Dan is het uiteraard de bedoeling dat de brand in het apparaat blijft, maar dat water en lucht wel het systeem kunnen binnendringen.

arc boxviridian solarvlambogenvlamboogdetectiebrandgevaarbrandveiligheidSolar Solutions InternationalBest Innovation Award

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: De nieuwe Sunny Tripower X

Logo SMA
25 mei 2022
16:00
Online

SMA

Lees verder

Webinar: Aan de Slag met Opslag - Laad uw kennis op over thuisbatterijen

Logo SMA
31 mei 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: SolarEdge | Introductie SolarEdge Home Inline Meter & Netwerk

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
2 juni 2022
11:00
Online

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: De basis voor energieopslag

Logo Libra Energy
2 juni 2022
09:00 uur

Libra Energy

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu