Zonnepanelen nemen subsidie weg van thermische projecten

10.06.2021 Joyce Beuken

Zonnepanelen nemen subsidie weg van thermische projecten

Er wordt door het rijk maar liefst 2 miljard euro uit de SDE++-pot gehaald voor zonnepanelen, zowel op de daken als in zonneweides. Geothermieprojecten vallen volledig buiten de boot.

Eerder deze week schreven we dat de volgende openstellingsronde is uitgesteld wegens een ongustige ligging in de zomer.

Vermeden uitstoot goedkoop
In totaal zit er 5 miljard euro in de SDE++-pot, waar deze subsidie vandaan komt. 4,7 miljard euro is reeds toegezegd. In januari vroegen vier bedrijven, waaronder Shell en ExxonMobil, ruim 2,1 miljard euro subsidie aan voor een groot project voor de opslag van CO2 in een gasveld, genaamd Porthos. Ook dit project lijkt door te gaan.

Aardwarmte buiten de boot
Hoe lager het prijskaartje van de aanvraag, hoe groter de kans dat deze op toewijzing kon rekenen. De goedkoopste technieken waren dus het meest kansrijk, en CO2-opslag is relatief goedkoop in verhouding tot de vermeden uitstoot. Dit zorgt er echter wel voor dat er geen geld gaat naar duurdere projecten op het gebied van aardwarmte.

Uitbetaling afhankelijk
Vorig jaar werd er 6,4 miljard euro aan subsidie aangevraagd door bedrijven die financiële steun zochten voor hun vergroeningsinspanningen. Tot nu toe zijn er 3.426 zonnepanelenprojecten goedgekeurd binnen de meest recente ronde van de SDE++ die plaatsvond in het najaar van 2020. Het gaat om 3.535 megawattpiek aan capaciteit.

De belofte van subsidie is nog geen uitbetaling. Het toegezegde geld wordt uitgesmeerd over meerdere jaren. De toezeggingen zijn gebaseerd op maximumbedragen: die kunnen altijd fors lager uitvallen als bijvoorbeeld groene projecten niet worden gebouwd, of als de opbrengst tegenvalt.