Batterijen bieden noodoplossing voor stroomvoorziening van de Efteling

12.04.2024 Evelien Schreurs

Batterijen bieden noodoplossing voor stroomvoorziening van de Efteling
©Efteling

De Efteling moet nog jaren wachten op een zwaardere elektriciteitsaansluiting. Ondertussen heeft het attractiepark een groeiende elektriciteitsvraag door elektrificering en uitbreidingen zoals nieuwe attracties en een extra hotel. Daarom besloot de Efteling om naast de parkeergarage twee grote batterijen te plaatsen.

Zoals op veel plekken in Nederland raakt ook in de omgeving van de Efteling het stroomnet steeds voller. Sinds september 2022 verdrievoudigde de wachtlijst in de regio, waardoor bedrijven jaren wachten op een stroomaansluiting of een uitbreiding daarvan. Ook de Efteling kreeg van Enexis te horen dat zij nog jaren moeten wachten op een zwaardere aansluiting.

Om het attractiepark toch van voldoende stroom te kunnen voorzien, schaft de Efteling twee grote batterijen aan die samen goed zijn voor 6,8 megawatt. Op rustige momenten laden de batterijen op, en op piekmomenten wordt die stroom gebruikt.

Sterkere stroomkabel
Omdat de Efteling uiteindelijk van het gas af zal moeten, en daar veel stroom voor nodig is, liet het park een paar jaar geleden al een sterkere stroomkabel aanleggen. Die hoogspanningskabel zorgde voor het maximaliseren van het vermogen, maar niet voor een grotere toevoer, vertelt een woordvoerder. “Wij waren in de veronderstelling dat de aanleg van die kabel ons meer vermogen zou opleveren. Dat is nu eigenlijk niet zo.” De aansluiting is ondertussen wel in gebruik, maar niet voor 100 procent omdat het park niet meer elektriciteit mag afnemen.

De nieuwe batterijen kunnen helpen om de tijd te overbruggen tot de Efteling meer transportvermogen krijgt, vertelt een woordvoerder. “Het palet aan maatregelen dat we treffen is voldoende om af te wachten op meer transportvermogen. We hebben al een zware aansluiting, dat is het probleem niet. De batterijen zijn een van die maatregelen, maar zeker niet de enige.”

Ook vertelt de woordvoerder dat de batterijen passen binnen het verduurzamingsplan van de Efteling. “De batterijen helpen ons om de plannen van onze duurzaamheidsambities te gaan halen. Maar het is dus onderdeel van een groter plan. Het wachten op een zwaardere aansluiting is niet ideaal voor onze plannen omdat we meer stroom nodig hebben voor onze verduurzaming. Daarom zijn de batterijen een mooie oplossing.”

Experimenteren met batterijen
Naast de batterijen die zijn aangeschaft door de Efteling, wordt er ook door Enexis geëxperimenteerd met batterijen op de parkeerplaats van het attractiepark. De netbeheerder wil daarmee onderzoeken of het gebruiken van batterijen een goede manier zijn om het elektriciteitsnet de ontlasten. De vijf batterijen leveren samen 1 megawatt en zijn aan te sturen door Enexis.

Uit het experiment is gebleken dat dit voor de netbeheerder een dure methode is om netcongestie tegen te gaan. Dat laat Jeroen Sanders, chief transition officer bij Enexis, weten aan het Financieel Dagblad. De huur van de batterijen van 200.000 euro is duurder dan bedrijven betalen om op piekmomenten minder stroom te gebruiken.

Duurzaamheidsambities
Volgens een woordvoerder van de Efteling zijn de batterijen onderdeel van het behalen van de duurzaamheidsambities van het park. Het park wil namelijk in 2030 klimaatneutraal zijn en in 2032 klimaatpositief. Als onderdeel daarvan zijn een aantal attracties en een evenementencomplex aangesloten op een warmte-koude-installatie die van duurzame verwarming en koeling voorziet. 

Ook beschikt de Efteling over zo’n 25.000 zonnepanelen die bijna 35 procent van het jaarlijkse stroomverbruik van het park opwekken. Overtollige stroom die met deze zonnepanelen wordt opgewekt, zal vanaf april ook worden opgeslagen in de batterijen.