Biodiversiteit en duurzame energie gaan trough the ROEF

14.11.2024 Gijs de Koning

Biodiversiteit en duurzame energie gaan trough the ROEF
©ROEF

Op veel platte daken is het al mogelijk om beplanting te combineren met zonnepanelen om bij te dragen aan het waterbeheer, zonne-energie op te wekken en een gebouw te voorzien van isolatie. Voor schuine daken was deze techniek echter nog niet breed beschikbaar. De daken van ROEF brengen hier verandering in. ROEF is een oplossing voor schuine daken die bijdraagt in de wateropvang, isolatie, en biodiversiteit met geïntegreerde nestkasten voor vogels, vleermuizen en bijen, waarbij ook ruimte is voor zonnepanelen, wat het een unieke en duurzame keuze maakt voor zowel bestaande woningen als nieuwbouwprojecten.

In elk dak van ROEF zijn verticale lijnen aan zonnepanelen verwerkt. De zonnepanelen vormen een belangrijk onderdeel van de ROEF, niet alleen omdat ze duurzame energie opwekken, maar ook doordat ze van belang zijn in de constructie. De panelen zijn strategisch geplaatst voor optimale zonopbrengst en gewichtsverdeling. “Op beide zijden van het dakvlak leggen we zonnepanelen, op de constructief minst sterke delen van het dak, zodat we de dakconstructie niet hoeven aan te passen”, legt Janneke de Cort uit, Manager wijkvergroening en -verduurzaming bij ROEF. Dankzij micro-omvormers van Enphase kan de energieproductie ook op afstand worden beheerd, wat handig is voor woningcorporaties die per huishouden het energieverbruik willen controleren. 

De zonnepanelen op ROEF bieden ook een esthetische meerwaarde, doordat ze geïntegreerd zijn in een nette lijn op het dak. “We hebben heel bewust gekozen om altijd die twee strepen zonnepanelen te hanteren, omdat dat esthetisch mooi oogt in de wijk”, aldus de Cort. Ook wordt er gebruikt gemaakt van dummy panelen als de lijn onderbroken wordt door bijvoorbeeld dakramen.

Naast de energieopbrengst biedt ROEF een damp-open isolatiesysteem met een Rc-waarde van 7. “Dit is een hoge isolatiegraad”, stelt de Cort. Damp-open houdt in dat het dak met natuurlijke materialen een ‘ademend’ binnenklimaat verzorgt. Een ROEF dak helpt om warmte binnen te houden in de winter en het huis koel te houden in de zomer. Groendaken bereiken in de zomer namelijk een temperatuur van maximaal 35 graden Celsius, in tegenstelling tot pannendaken die wel 70 graden Celsius kunnen worden, legt de Cort uit. Onderzoek toont aan dat groene daken de temperatuur onder het dak met 4 tot 6 graden Celsius kunnen verlagen, wat bijdraagt aan een comfortabel binnenklimaat in de zomer.

Biodiversiteit en nestkasten voor beschermde dieren
De daken van ROEF dragen bij aan een goede leefomgeving voor dieren en planten. In de dakranden van elk ROEF-dak zitten nestkasten verwerkt voor vogels en vleermuizen en een bijenhotel. “Er zijn acht nestkasten per dak”, vertelt de Cort. Deze kasten dragen bij aan de wettelijke verplichting om nestgelegenheid te creëren voor beschermde diersoorten zoals de huismus, de gierzwaluw en vleermuizen. Volgens de Flora- en faunawet is het namelijk verboden om hun natuurlijke verblijfsplaatsen te verstoren zonder alternatieven aan te bieden. Door deze nestkasten in te bouwen, zorgt ROEF dat de biodiversiteit in de wijk behouden en zelfs versterkt wordt.

Daarnaast zorgt het groendak met een combinatie van 50 procent sedum en 50 procent inheemse kruiden voor een aantrekkelijke leefomgeving voor insecten. “Dit is uniek, want veel sedumdaken bevatten geen inheemse kruiden, terwijl juist deze variëteit essentieel is voor lokale insecten”, legt de Cort uit.

Waterbeheer en klimaatadaptatie
In Nederland, waar hevige regenbuien en droogte steeds vaker voorkomen, speelt waterbeheer een steeds belangrijkere rol. ROEF-daken zijn uitgerust met een slim circulair watersysteem dat regenwater opvangt in een buffervat. Sensoren in het dak meten de vochtigheid van de plantjes en pompen water omhoog wanneer dit nodig is. “Door regenwater te gebruiken in plaats van leidingwater, besparen we water. Bovendien is regenwater beter voor de pH-waarde van de planten”, legt de Cort uit.

Het watersysteem draagt ook bij aan het verminderen van wateroverlast, een probleem dat in Nederland steeds groter wordt doordat het rioolstelsel de piekbelastingen niet altijd kan verwerken. Volgens de Cort kan een ROEF-dak meer dan 30 liter water per vierkante meter bufferen, wat de waterdruk op het rioolstelsel aanzienlijk vermindert. Daarnaast kan er ook nog eens 350 tot 500 liter water in het buffervat worden opgeslagen, en wanneer ROEF wordt aangelegd in nieuwsbouwwijken is er zelfs de mogelijkheid voor een ondergronds buffervat van 2.500 tot 3.000 liter. Wanneer hele straten of wijken zijn uitgerust met ROEF-daken, kan dit een belangrijke bijdrage leveren aan klimaatadaptatie.

De bouw
ROEF-daken worden volledig op maat gemaakt en in elkaar gezet voordat ze naar de locatie gaan. De daken worden in elkaar gezet door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de sociale werkplaats van ROEF. “We hebben geen robotarmen, maar spierkracht die de ROEF-daken in elkaar zet”, zegt de Cort trots.

Nadat een ROEF-dak in elkaar is gezet, kunnen alle onderdelen voor één dak op één vrachtwagen naar de bestemming worden vervoerd. Daar kan het dak vaak binnen één dag worden geplaatst. Zo blijft overlast voor de buurt minimaal en profiteert de klant snel van alle voordelen die een ROEF-dak te bieden heeft.

ROEF-daken zijn wel duurder dan een standaard pannendak, maar daar staan vaak verschillende subsidies en voordelen tegenover. Veel gemeenten verstrekken subsidies voor groendaken en wateropvang, wat de kosten voor particulieren verlaagt. “Een particuliere woning met een ROEF-dak is recentelijk geplaatst en heeft subsidie gekregen van de gemeente”, licht de Cort toe. Hoewel de kosten nog een obstakel kunnen zijn, ziet ROEF dat de vraag blijft groeien.

ROEF is dus niet alleen een dak dat beschermt tegen de elementen, maar ook een bijdrage levert aan een duurzame en circulaire toekomst voor Nederland. De Cort vat samen: “Eigenlijk tikt het alle boksen af waar we op dit moment allemaal voor staan. Het ziet er ook tof uit in de wijk, en het is eigenlijk echt een feestje voor de omgeving.”