Brancheverenigingen roepen Eerste Kamer op om de salderingsregeling weg te stemmen

02.02.2024 Jan de Wit

Brancheverenigingen roepen Eerste Kamer op om de salderingsregeling weg te stemmen

Brancheverenigingen Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, Holland Solar, Energie Samen, Energie-Nederland, Netbeheer Nederland, Flexible Alliance Network, Energy Storage NL en Techniek Nederland roepen de Eerste Kamer op om voor de afbouw van de salderingsregeling te stemmen. Dinsdag 6 februari bespreekt de Eerste Kamer het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling.

Een brede coalitie van brancheverenigingen roept de Eerste Kamer op om voor het voorgestelde afbouwpad van de salderingsregeling te stemmen. Volgens hun heeft de regeling “zijn werk gedaan” en is deze nu “niet meer houdbaar”. Zij stellen dat als de salderingsregeling wordt behouden het elektriciteitsnet verder overbelast raakt op bepaalde momenten en de maatschappelijke kosten oplopen.

Nederland heeft al 2,6 miljoen huishoudens met zonnepanelen die gemiddeld 30 tot 40 procent van de opgewekte stroom zelf gebruiken. Wanneer al deze huishoudens hun zonnestroom tegelijk terugleveren ontstaan er piekmomenten die het elektriciteitsnet flink overbelasten en voor uitvallende omvormers zorgen. Met de salderingsregeling worden huishoudens immers niet geprikkeld de stroom zelf te gebruiken, terwijl dit in de toekomst de standaard moet worden.

Wanneer de salderingsregeling niet wordt afgebouwd zal de overheid volgens de brancheverenigingen ook 2,8 miljard euro aan belastinginkomsten mislopen. Bovendien blijven met name (sociale) huurwoningen achter op andere woningen in het aanschaffen van zonnepanelen. Zij missen startkapitaal om ze aan te schaffen, maar betalen via de belasting wel mee aan het salderen van eigenaren van zonnepanelen.

Demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten heeft eerder al een voorstel gedaan om corporaties en particuliere verhuurders te helpen verduurzamen. Wanneer de salderingsregeling wordt afgeschaft heeft hij hun 100 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld. De brancheverenigingen steunen dit voorstel dan ook.

“We zien deze toezegging als een belangrijke en logische volgende stap om huishoudens die op korte termijn een lagere energierekening nodig hebben, gericht te helpen tegenover de afbouw van het salderen. Net zoals er subsidies zijn voor het isoleren van je huis, zou ook voor een bepaalde groep huishoudens een investeringssubsidie beschikbaar kunnen komen. Het plaatsen van zonnepanelen blijft hoe dan ook voor iedereen aantrekkelijk.”