Buitenlands geld stinkt niet

19.01.2021 Christian Sparborth

Buitenlands geld stinkt niet

Dit weekend meldden chocoladeletters in het Algemeen Dagblad dat buitenlandse investeerders er vandoor gaan met miljoenensubsidies én winst van zonneparken. Een dag later meldden politieke partijen van links tot rechts aan de krant dat ze hiervan schrokken. Ophef compleet, criticasters tevreden. Maar is die ophef wel terecht?

Dat buitenlandse partijen hier zonneparken bouwen mag geen nieuws heten, want de RVO meldt van iedere cent aan SDE-subsidie waar deze heen gaat. Het is dan ook niets om geheimzinnig over te doen. Bij het verlenen van SDE-subsidie gaat het er namelijk niet om waar deze belandt, maar dat Nederland voor zo min mogelijk geld de uitstoot van broeikasgassen terug kan dringen.

In onze open economie is het belangrijk dat partijen doen waar ze het beste in zijn, ongeacht hun herkomst. Nederlandse pensioenfondsen investeren fors in grootschalige buitenlandse zonneparken, die blijkbaar het beste rendement voor onze pensioenen opleveren. Onze eigen zonneparken blijken dan weer interessant te zijn voor investeerders uit gevestigde solar-landen als China en Duitsland. Natuurlijk levert hen dat winst op. Maar de 5.000 banen die er jaarlijks bijkomen in de Nederlandse PV-sector laten zien dat ook ons land hier de vruchten van plukt.

Ophef
Niemand vindt het vreemd dat subsidie voor elektrische auto’s bij Elon Musk belandt, of BTW-vrijstelling op kerosine voordeel oplevert voor Arabische oliesjeiks. In Nederland hebben we nu eenmaal weinig autofabrikanten of oliebronnen. Als buitenlandse partijen huurwoningen bouwen of kinderopvang bieden klagen we ook niet dat er zorg- of kinderopvangtoeslag bij hen terecht komt. Waarom ontstaat er dan wel ophef over SDE-gelden die naar het buitenland vloeien?

Tegenstanders van duurzame energie hebben lang geprobeerd om de pv-sector klein te houden door te wijzen op inefficiënte panelen die bergen subsidie nodig hadden. Nu dat niet meer mogelijk is, stellen ze ineens eisen over lokale financiering die voor geen enkele andere sector gelden. Toch zal dit niet werken om de opkomst van zonne-energie tegen te houden. Onbedoeld laat hun kritiek op buitenlandse investeerders namelijk vooral zien dat zonne-energie rendabel is en tegen concurrerende prijzen geproduceerd kan worden. 

Draagvlak
Natuurlijk is het belangrijk dat zonneparken ontwikkeld worden op een manier die bijdraagt aan lokaal draagvlak. Maar het is niet zo dat alleen Nederlandse ontwikkelaars zich hiervoor inspannen, want de Omgevingswet verplicht dit inmiddels aan iedere partij. We moeten ons er op richten zo veel mogelijk goede ontwikkelaars aan te trekken, en dat wordt lastiger als we bij voorbaat buitenlandse partijen uitsluiten. 

Christian Sparborth is hoofdredacteur van Solar365.