De Sahara vol met PV is een slecht idee

18.02.2021 | Nieuws Simone Tresoor

De Sahara vol met PV is een slecht idee

De Sahara woestijn is enorm, relatief vlak, rijk aan silicium - de grondstof voor de halfgeleiders waaruit zonnecellen worden gemaakt - en heeft nooit gebrek aan zonlicht. De ideale omstandigheden om hier de grootste zonneweide ter wereld te maken zou je denken. Helaas is de realiteit anders, valt te lezen in The Conversation.

De Sahara zou vier keer de huidige wereldenergievraag kunnen dekken. Toch blijkt het onverstandig dit te doen, want terwijl de zwarte oppervlakken van zonnepanelen het meeste zonlicht absorberen dat ze bereikt, wordt slechts een fractie (ongeveer 15%) van die binnenkomende energie omgezet in elektriciteit. De rest wordt als warmte teruggegeven aan de omgeving en dat is van invloed is op het klimaat.

Effecten op het mondiale klimaat

Als deze effecten alleen plaatselijk waren, zouden ze er misschien niet toe doen in een dunbevolkte en dorre woestijn. Maar de schaal van de installaties die nodig zouden zijn om een ​​deuk in de wereldwijde energievraag te slaan, zou enorm zijn en duizenden vierkante kilometers beslaan. Warmte die uit een gebied van deze omvang wordt uitgestoten zal effecten hebben op het mondiale klimaat.

Droogte in het Amazonegebied

Onderzoek laat zien dat het grote temperatuurverschil tussen het land en de omringende oceanen ervoor zorgt dat de luchtdruk op het land afneemt en vochtige lucht opstijgt met meer moessonregens als gevolg waardoor er meer vegetatie zal gaan groeien. Een gigantische zonnepark zou dus voldoende energie kunnen genereren om aan de wereldwijde vraag te voldoen en tegelijkertijd een van de meest vijandige omgevingen op aarde in een bewoonbare oase kunnen veranderen. Klinkt perfect, toch?

Niet helemaal. Deze enorme nieuwe warmtebron verandert de wereldwijde lucht- en oceaancirculatie en beïnvloedt neerslagpatronen wereldwijd. Voor het Amazonegebied zorgt dit voor droogte doordat er minder vocht uit de oceaan komt. Het model voorspelt ook dat meer tropische cyclonen de Noord-Amerikaanse en Oost-Aziatische kusten zullen treffen. Ook zal het Sahara stof dat wordt meegevoerd door de wind en een essentiële bron van voedingstoffen is voor de Amazone verdwijnen.

klimaatzonneweidesSaharawoestijnonderzoek

Bedrijvenregister

Agenda

Training: BASIC INSTALLATIETRAINING FLATFIX

Logo Esdec
2 november 2021
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Training: Solarbus Demotraining

Logo Wattkraft
2 november 2021
Venlo

Wattkraft

Lees verder

Training: ADVANCED INSTALLATIETRAINING

Logo Esdec
3 november 2021
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Event: De RES op stoom

3 november 2021
09:00 - 18:00
Rijtuigenloods

RES

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu