De solarridders van Biosphere Solar willen fixen, refurbishen, upgraden en recyclen

25.07.2022 Simone Tresoor

De solarridders van Biosphere Solar willen fixen, refurbishen, upgraden en recyclen

Zonne-energie is de energiebron van de toekomst, maar creëert ook een enorme afvalstroom. Biosphere Solar is een jonge start up met wereldwijde dromen een eerlijk en circulair zonnepaneel te ontwikkelen. Op deze manier wil het bedrijf een nieuwe ontwerpstandaard stellen voor de zonne-industrie, waarbij circulariteit de norm moet worden.

Tim Kaasjager is coördinator productontwikkeling bij Biosphere Solar: ”We ontwikkelen een modulair PV-moduleontwerp dat kan worden gedemonteerd voor reparatie of renovatie, kan worden geüpgraded met nieuwe technologie én aan het einde van de levensduur tegen een hoge waarde kan worden gerecycled.”

Open source
Hij vervolgt: “De hardware die we ontwikkelen is open source, dat betekent dat iedereen kan bijdragen aan het concept. Zo kan een ieder mee doen met het ontwikkelen voor een nieuwe standaard. Het is wel gebonden aan een aantal regels, bij het gebruik van ons ontwerp is het de bedoeling dat je eventuele verbeteringen deelt.”

“Ons grotere doel is circulariteit en eerlijkheid standaard te maken in de PV-industrie. In onze productie vermijden we mensenrechtenschendingen door samen te werken met duurzame en verantwoordelijke leveranciers. Er is een wereldwijde trend gaande onder de naam Right To Repair, onder andere bij laptops en mobiele telefoons, die in de zonnesector nog niet zo wordt nagestreefd. Wij vinden dat zonnepanelen niet alleen voor recycling geschikt moeten zijn, maar juist ook voor reparatie en upgraden.”

Recyclen is de laatste stap
Hij verklaart: “Laten we wel wezen, de ontwikkelingen gaan door en over twintig jaar zullen we veel betere cellen hebben. Dan wil je de panelen uit elkaar kunnen halen zonder dat al het glas, tin en soldeerwerk weg wordt gegooid. Recyclen is wat ons betreft echt de laatste stap. Veel zonnepanelen worden na 25 jaar afgeschreven terwijl de zonnecellen wel 40 jaar mee kunnen gaan.”

“Ons bedrijf zit in Delft en het project bevindt zich momenteel in de productontwikkelingsfase. Ons doel is om in 2023 een proefproductie te starten en in 2024 de markt te betreden. We werken momenteel met acht mensen aan dit project en hebben allerlei verschillende expertises in huis, zoals engineering, industrieel ontwerp en technische bestuurskunde. Ook zijn er twee mensen buiten het bedrijf die vol overgave ‘klussen’ aan het concept, de open sourcers dus.”

Geen EVA-vergeling
Biosphere Solar ontwikkelt momenteel haar eerste volledig circulaire PV-module. Het is een frameloze glas-glas module, geschikt voor een breed scala aan zonne-energietoepassingen. Het belangrijkste verschil met de momenteel beschikbare PV-modules is de afwezigheid van EVA-laminering om de cellen in te kapselen, deze heeft het nadeel dat het kan vergelen. Deze laminering wordt vervangen door een randafdichting van Butyl en PIB. Dit zijn beiden thermoplasten die, indien nodig, los te snijden zijn met behulp van een hittepistool. Dit maakt de module gemakkelijker te monteren, te demonteren en vermindert de degradatiesnelheid door het ontbreken van EVA-vergeling.

“Vorige week hebben wij een grote stap voorwaarts gemaakt in de ontwikkeling, toen wij een zonnepaneel hebben weten te repareren. We hebben inmiddels de spanning getest en daar gaat alles goed. Het was een belangrijk moment dat we naar wens hebben doorstaan. Komende weken gaan we hem testen met onze installatie op een werkende systeem op de Green Village van de TU Delft.”

Leven de solarridders van de zon?
Allemaal mooi en eerbaar uiteraard, wat deze solarridders doen, maar wordt er al wat verdiend of leeft de groep van de zon? “Voorlopig is het nog veel liefdewerk oud papier”, lacht Kaasjager. “Volgend jaar krijgen we geld van diverse fondsen binnen en kunnen we onszelf waarschijnlijk een bescheiden salaris geven. Ook denken wij dat er subsidies gaan komen die de komende tijd veel meer gewicht geven aan circulariteit. We doen ook mee aan een Circulair Valley Accelerator, dat is een programma dat je ook meeneemt in het productontwikkelingsproces en ons sponsort in onze weg naar ons eerste verkoopbare product.”   

Een oproep aan alle solar365-lezers van solarridder Tim: “Wij willen ons hele waardeketen omgooien naar circulair. We willen lokaal materialen verwerven, produceren en distribueren, anders is circulariteit niet haalbaar. Dat vergt veel lokaal partnerschap. Iedereen die geïnteresseerd is of wil meedenken kan zich melden.