Duitse zonnepanelenfabrikant Solarwatt sluit fabriek in Dresden

30.04.2024 Evelien Schreurs

Duitse zonnepanelenfabrikant Solarwatt sluit fabriek in Dresden

PV-fabrikant Solarwatt gaat zich voortaan richten op het produceren van ‘complete oplossingen’ en energiemanagementsystemen. Door de ongunstige Europese zonnepanelenmarkt moeten zij hun productie in Dresden stoppen. Voortaan kopen zij hun zonnepanelen in van een fabrikant in Azië.

Door de sterke daling van de prijzen van zonnepanelen is het voor Solarwatt niet meer mogelijk om kostenneutraal te produceren. In augustus sluit de Solarwatt fabriek in Dresden, die jaarlijks voor 300 megawatt aan zonnepanelen kon produceren.

190 van de 750 werknemers in Europa worden getroffen door de sluiting van de fabriek, Solarwatt laat weten dat ze voor een deel van hen een andere functie proberen te zoeken binnen het bedrijf. Laboratoria en teststations worden behouden voor de controle van zonnepanelen. Ook blijven er teams bestaan voor productie en onderzoek. 

Solarwatt gaat zich nu richten op het doorontwikkelen van hun energiemanagementsystemen. Met dit systeem kunnen gebruikers efficiënt gebruikmaken van zelfopgewekte stroom in combinatie met een warmtepomp en elektrische auto.