Eerste verticale veldopstelling staat in Culemborg

29.08.2022 Simone Tresoor

Eerste verticale veldopstelling staat in Culemborg
©Vrijstad Energie

Duurzame energiecoöperatie Vrijstad Energie heeft de primeur: ze hebben een innovatief zonneproject gerealiseerd op een veld van agrarisch bedrijf Stal Den Heuvel. Ook werden er panelen op de staldaken geplaatst.

Aanleiding voor het project was een dak dat gesaneerd moest worden vanwege de aanwezigheid van asbest. Agrariërs zijn verplicht voor 2024 alle asbestdaken van stallen te hebben gesaneerd.

Culemborgers konden zich inschrijven
Er werden in totaal 2.023 zonnepanelen geplaatst, nadat de daken waren gesaneerd. Inwoners van Culemborg konden zich vanaf 250 euro inschrijven als deelnemer aan dit project. Jaarlijks moet de installatie 740.000 kilowattuur opwekken. De installatie bestaat uit 958 verticale zonnepanelen op de grond en 1.065 zonnepanelen op het dak.

Bij de veldopstelling werd gekozen voor verticale plaatsing van panelen, met een tussenruimte van 6 tot 8 meter, zodat de weide bruikbaar blijft. Dit is het eerste project in Nederland met verticale panelen. De grond kan daardoor zowel gebruikt worden voor duurzame energieopwekking, als voor begrazing of het verbouwen van gewassen.

Energie, gewassen, koeien en patrijzen
De combinatie van zonnepanelen op het dak van de stallen en op landbouwgrond geeft een belangrijk voordeel, namelijk dat de opgewekte stroom over de dag wordt verdeeld. De verticale zonnepanelen vormen een oost-westopstelling en door de ruimte er tussen staan ze niet in elkaars schaduw. Tevens is er voldoende tussenruimte voor landbouwvoertuigen. Het grazen van koeien en het groeien van gewassen kan daarbij doorgaan. Bij Stal Den Heuvel grazen er ook patrijzen, die gebruik kunnen maken van een halve hectare ingericht met kruiden en gewassen.

Arjen Schamhart en Martin Ossendrijver van Vrijstad Energie vertellen: "Met dit zonneproject willen wij groene innovatie stimuleren. Door de verticale panelen is dubbelgebruik van de grond mogelijk. Het klimaat helpen gaat zo hand-in-hand met het boeren. Culemborgers die investeren in dit project maken het samen mogelijk om onze energie op te wekken binnen de eigen gemeentegrenzen. En ze houden er ook nog wat aan over, want het beoogde rendement is 4 tot 6 procent."