Energiezuinige woningen in meerwaarde gestegen

22.04.2024 Gijs de Koning

Energiezuinige woningen in meerwaarde gestegen

De meerwaarde van energiezuinige woningen is in het eerste kwartaal van dit jaar flink toegenomen. Woningen met energielabel A+ zijn gemiddeld 23 procent meer waard dan een vergelijkbare woning met energielabel G. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Brainbay.

Brainbay onderzocht het effect van energielabels op de woningwaarde op de huidige woningmarkt door huizen te vergelijken met een woningwaarde model dat op basis van woningkenmerken, locatiekenmerken en transactieprijzen van referentieobjecten de waarde van een woning kan voorspellen. Zo bleek dat de waarde van een gemiddelde woning met energielabel A+ 84.000 euro hoger ligt dan voor dezelfde woning met energielabel G.

In 2021 was het verschil tussen een woning met energielabel A+ en energielabel G nog slechts 7 procent. Hieruit blijkt dat de voorkeur steeds meer uit gaat naar energiezuinige huizen.

Uit het onderzoek van Brainbay blijkt ook dat er meer wordt overboden bij energiezuinige huizen. Voor woningen met energielabel A tot C wordt er gemiddeld 10.000 tot 12.000 euro overboden, bij woningen met energielabel G is dit gemiddeld ruim 2.000 euro. Ook vroegen potentiële woningkopers bij driekwart van de bezichtigingen naar de mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen.