Europa stelt ambitieuze plannen voor zonne-energie, maar plannen voor infrastructuur ontbreken

25.04.2024 Evelien Schreurs

Europa stelt ambitieuze plannen voor zonne-energie, maar plannen voor infrastructuur ontbreken

EU-landen stellen ambitieuze doelen voor het installeren van zonnepanelen, gemiddeld zijn die 87 procent hoger dan in voorgaande plannen. Volgens het rapport dat SolarPower Europe over deze plannen schrijft, lopen die plannen wel achter wat betreft doelstellingen voor het gehele energiesysteem.

Bijna alle EU-landen hebben hun Nationale Energie en Klimaat Plannen ingediend. Zij presenteren hier onder andere hun doelen voor het opwekken van zonne-energie. Gemiddeld zijn die doelen met 87 procent gestegen ten opzichte van doelstellingen uit 2019. Litouwen en Ierland springen eruit, zij hebben hun doelstellingen respectievelijk vervijfvoudigd en vertienvoudigd. Volgens de opgestelde plannen zou in 2030 door de EU 626 gigawatt zonne-energie worden opgewekt, daarmee wordt nog niet de EU Solar Strategy doelstelling van 750 gigawatt bereikt.

Volgens het rapport heeft Nederland duidelijke plannen wat betreft subsidies, belastinguitzonderingen en de promotie van batterijen. Volgens SolarPower Europe zal dat helpen bij de uitbreiding van zonne-energie.

Volgens het rapport ontbreken er echter nog plannen over de verdere ontwikkeling van steunregelingen, de verwachtte hoeveelheid zonne-energie die door huishoudens wordt opgewekt en doelen voor energiegemeenschappen en bewonersinitiatieven. Volgens het rapport heeft Nederland duidelijke plannen voor het elektriciteitsnet op transmissie-niveau, maar nog niet voor de distributie.

Hoewel landen dus grote doelstellingen hebben voor de opwek van zonne-energie, lopen de plannen voor het energiesysteem achter. Want in de meeste plannen ontbreken investeringen en doelstellingen voor het elektriciteitsnet, flexibiliteit en digitalisering. Ook voor energieopslag stellen lang niet alle landen een doel. Het rapport stelt dat juist die ontwikkelingen voor het energiesysteem als geheel op dit moment essentieel zijn in de energietransitie. De opgestelde plannen zijn nog niet definitief, tot eind juni kunnen landen een aangepast plan indienen.