Europese energieministers ondertekenen EU Solar Charter

15.04.2024 Jan de Wit

Europese energieministers ondertekenen EU Solar Charter
©SolarPower Europe

De EU Solar Charter is vandaag ondertekend door 23 Europese ministers van Energie en ongeveer 100 vertegenwoordigers van de Europese zonne-energiesector. Het is een gezamenlijke inspanningsbelofte van regeringen en de sector om de Europese productie van zonne-energieproducten te ondersteunen.

De EU Solar Charter vraagt bedrijven en de Europese regeringen zich in te spannen voor drie zaken. Ten eerste gaat het om een aantal vrijwillige acties, zoals het opnemen van zonne-energieproducten in de aankoopportefeuilles van relevante marktspelers en het veerkrachtiger maken van de inkoopstrategieën.

Ten tweede een inspanningsbelofte om de huidige Europese productiecapaciteit te behouden en waar mogelijk zelfs uit te breiden in lijn met de verwachte groeiende vraag. Ten derde een vervroegde implementatie van de – voor de zonne-energiesector relevante onderdelen van de – Net-Zero Industry Act. Hierbij kan worden gedacht aan nationaal overheidsbeleid op het gebied van agri-PV, drijvende zonne-energie en zonnepanelen die worden geïntegreerde in infrastructuur, voertuigen of gebouwen.

“De EU Solar Charter is een belangrijk moment van erkenning. De regeringen van het continent hebben onze fabrikanten een belofte op hoog niveau gedaan, waarin zij hun cruciale rol in de strategische toeleveringsketens van vandaag en morgen erkennen”, stelt Walburga Hemetsberger, CEO van SolarPower Europe.

“Niettemin blijven wij aandringen op snelle actie en concrete maatregelen op nationaal en EU-niveau om fabrikanten te ondersteunen. Dit betekent dat er zo snel mogelijk veerkrachtcriteria moeten worden ingevoerd bij overheidsaanbestedingen en veilingen, dat subsidiesteun moet worden ontsloten en dat er specifieke EU-financiering voor zonne-energie moet worden opgezet.”