Forse ontslagronde op komst bij Longi

18.03.2024 Jan de Wit

Forse ontslagronde op komst bij Longi

De grootste zonnepaneelfabrikant ter wereld, het Chinese Longi Green Energy Technology zou ongeveer 30 procent van zijn personeel willen ontslaan, dat meldt Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Longi spreekt de berichten tegen en stelt zo’n 5 procent van zijn werknemers te willen ontslaan. De belangrijkste reden is het huidige overschot aan productiecapaciteit.

Op het hoogtepunt telde Longi zo’n 80.000 werknemers. Hoewel dit aantal volgens Bloomberg inmiddels al iets lager ligt, zou een ontslagronde van 30 procent nog altijd fors zijn. Zelfs in het geval dat 5 procent wordt ontslagen gaat het nog om duizenden personen wereldwijd.

Dat de sterk gedaalde zonnepaneelprijzen de zonne-energiesector wereldwijd hard raakt is al langer bekend. Dat dit nu ook een Chinese fabrikant van deze grootte treft is wel nieuw. Eerder maakte het Europese Meyer Burger bijvoorbeeld een verlies van 330 miljoen euro bekend en dat het bedrijf van plan is vanwege de moeilijke marktomstandigheden de productiecapaciteit naar de VS te verplaatsen.

De winst van Longi daalde in het derde kwartaal van 2023 met 44 procent. Desalniettemin denken Bloomberg-analisten dat het bedrijf financieel sterk genoeg is om door de huidige marktomstandigheden te komen.