Green Energy Day: de groene energie van dit jaar is op

08.03.2024 Evelien Schreurs

Green Energy Day: de groene energie van dit jaar is op

De dag waarop alle duurzame energie die we in Nederland produceren ‘op’ is, valt dit jaar op 8 maart. Dat betekent dat 20 procent van de energie in 2024 duurzaam opgewekt is. In 2023 viel Green Energy Day op 2 maart.

Volgens het klimaatakkoord moet het aandeel hernieuwbare energie in Nederland 20 procent zijn in 2024. Als we de doelen uit het klimaatakkoord willen halen, moet Green Energy Day in 2030 vallen op 20 april. Dan zou 27 tot 33 procent van de energie duurzaam opgewekt moeten zijn.

Door het aandeel duurzaam opgewekte energie in de energiemix steeds groter te maken, moet die dag ieder jaar wat opschuiven, en uiteindelijk in 2050 op 31 december vallen. Om dat doel te bereiken, moet Green Energy Day ieder jaar 12 dagen opschuiven.

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is initiatiefnemer van de Green Energy Day en heeft een aantal berekeningen losgelaten op energiebesparende maatregelen. Zo zou Green Energy Day 27 dagen opschuiven als ieder huis met geschikt dak zonnepanelen zou nemen.

Volgens de NVDE is het verplaatsen van Green Energy Day naar 2050 geen makkelijke taak en moet er nog veel gebeuren, maar gaat het wel lukken. Als het dit jaar lukt om Green Energy Day 12 dagen op te schuiven, zal deze volgend jaar op 20 maart moeten vallen.