Grootste batterijpark van Nederland komt in Lelystad

15.04.2024 Sjoerd Rispens

Grootste batterijpark van Nederland komt in Lelystad

Equans Solar & Storage en Equans Nederland hebben, in opdracht van ENGIE, een batterijproject van 35 megawatt en 100 megawattuur aangekondigd. Wanneer het project is gerealiseerd in 2025, is het het grootste batterijpark van Nederland. Het project is bedoeld voor de Maxima-centrale in Lelystad.

Naar verwachting zal het project de energievoorzieningszekerheid vergroten en het Nederlandse elektriciteitssysteem flexibeler maken. De partijen hopen het energieopslagsysteem in 2025 gereed te hebben. 

De bedrijven zijn door ENGIE geselecteerd om dit project uit te voeren. De twee boden volgens ENGIE de beste totaaloplossing om de Maxima-centrale te verduurzamen. Fluence, een wereldwijde marktleider op het gebied van energieopslag, is ook bij het project betrokken. Zij gaan de energieopslagtechnologie, software en diensten voor het project leveren. 

Het terrein rond de Maxima-centrale leent zich uitstekend voor een grootschalig batterijpark. Het gebied omvat een gasgestookte elektriciteitscentrale van 900 megawatt, die wordt omgebouwd om op waterstof te kunnen draaien. Zodra het energieopslagsysteem operationeel is, wordt de overtollige energie lokaal opgeslagen en vrijgegeven tijdens piekvragen.