Helft van de zonnepaneeleigenaren zou niet opnieuw installeren

24.10.2023 Anne Agterbos

Helft van de zonnepaneeleigenaren zou niet opnieuw installeren

46 procent van de eigenaren van zonnepanelen zou in de huidige situatie geen zonnepanelen aanschaffen, blijkt uit een onderzoek van Soly. Dat onderzocht het zonne-energiebedrijf onder 1536 respondenten. Het bedrijf is echter vooral te spreken over de 54 procent van de eigenaren die zonnepanelen wel opnieuw zou aanschaffen.

De financiële voordelen van zonnepanelen worden steeds kleiner, om deze reden zouden paneeleigenaren niet opnieuw installeren. Volgens het AD rekenen energiebedrijven 270 euro per jaar voor het afsluiten van een nieuw contract voor het terugleveren van zonnestroom aan het net. Daarnaast wordt de salderingsregeling afgebouwd en raakt het stroomnet vol waardoor de zonnestroominstallatie vaker uitvalt op zonnige dagen.

Uit de enquêteresultaten blijkt ook dat één derde van de respondenten zich zorgen maakt over het uitvallen van de omvormer wanneer het stroomnet vol raakt. Over de terugleververgoeding die energiebedrijven rekenen maakt 75 procent van de respondenten zich zorgen.

Zonnepanelen zijn echter nog steeds rendabel, maar de terugverdientijd neemt door deze ontwikkelingen toe. De helft van de respondenten denkt binnen drie jaar een thuisbatterij te hebben gekocht om zo met de nieuwe situatie om te gaan.