Hernieuwbare energiesector tekent convenant voor duurzame productieketen

06.03.2023 Jan de Wit

Hernieuwbare energiesector tekent convenant voor duurzame productieketen
©Dirk Hol

Zonne- en windenergiebedrijven, brancheorganisaties, de Nederlandse overheid, kennisinstituten, ngo’s en vakbonden hebben afspraken gemaakt over het verduurzaming van hun internationale ketens. De afspraken zijn vastgelegd in het nieuwe convenant voor de Hernieuwbare Energiesector en zijn gericht op breed internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO). Hiermee moeten mensenrechtenschendingen en milieuschade gezamenlijk worden aangepakt en voorkomen.

“Het belang van zonne- en windenergie voor de energietransitie is inmiddels glashelder. De toenemende vraag naar hernieuwbare energie in Nederland en Europa mag echter niet ten koste gaan van sociale en ecologische omstandigheden elders in de wereld”, zegt Kees Vendrik, voorzitter van het Nationaal Klimaat Platform en van het IMVO-convenant.

De partijen erkennen dat de productie van zonnepanelen en windmolens negatieve gevolgen kunnen hebben voor mens, milieu en biodiversiteit. Denk aan ontbossing, het verlies van natuurlijke leefgebieden van dieren, mensenrechtenschendingen – zoals dwang- en kinderarbeid, gebrek aan vakbondsvrijheid, onveilige werkomstandigheden en uitbuiting van de rechten van lokale gemeenschappen.

“Hernieuwbare energie van zon en wind is nu echt tot volle wasdom gekomen. Daarmee komt ook een grote verantwoordelijkheid om goed om te gaan met natuur, mensenrechten en biodiversiteit in de keten en in de operatie”, aldus Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie.

Omdat de internationale ketens vaak complex zijn en transparantie missen, zijn de problemen niet door individuele bedrijven op te lossen. Een gezamenlijk convenant moet daar de komende vijf jaar richting aan geven.

“Het is fantastisch dat de vraag naar groene energie zo hard stijgt, maar daarmee stijgt ook de druk op de mijnwerkers in Latijns-Amerika en Afrika”, ziet Elles van Ark, directeur van CNV Internationaal.

“Zij krijgen vaak tijdelijke contracten en doen zwaar en onveilig werk voor een laag loon. Omdat vakbondsvrijheid meestal ontbreekt, is het moeilijk om misstanden aan te pakken.”