Hoe gaat de Eerste Kamer stemmen over de salderingsregeling?

07.02.2024 Evelien Schreurs

Hoe gaat de Eerste Kamer stemmen over de salderingsregeling?
©Groenezaken

Gisteren ging de Eerste Kamer in debat over het afschaffen van de salderingsregeling. Volgende week zullen zij daarover stemmen, wat valt van die stemming te verwachten?

Vorig jaar werd de salderingsregeling al door de Tweede Kamer weggestemd, of dit ook zal gebeuren in de Eerste Kamer is nog maar de vraag. Verschillende partijen zijn namelijk kritisch op de afbouwregeling die door Rob Jetten, demissionair minister voor Klimaat en Energie, is opgesteld.

De grootste partijen in de eerste kamer zijn de BBB en GroenLinks-PvdA. BBB heeft duidelijk gemaakt tegen het wetsvoorstel te zijn, zo meldt de NOS. Ook GroenLinks-PvdA zal waarschijnlijk de salderingsregeling willen behouden, maar lijkt nog niet definitief gekozen te hebben. De partij vindt vooral dat de salderingsregeling aantrekkelijker zou moeten zijn voor huurders.

Andere partijen die waarschijnlijk zullen stemmen voor het behouden van de salderingsregeling zijn PVV, SP, JA21 en de Partij voor de Dieren. Zij zullen dus tegen de wetswijziging stemmen. D66, SGP, CDA, VVD en ChristenUnie willen de salderingsregeling afbouwen, en zullen daarom voor de wetswijziging stemmen.

Volgens Jetten is de salderingsregeling niet meer nodig nu de prijs van zonnepanelen zo veel lager ligt dan toen de regeling werd ingevoerd. Bovendien zou het oneerlijk zijn dat gestegen kosten voor het netbeheer, die deels is ontstaan door de enorme groei in zonnepanelen, nu vooral komen te liggen bij huishoudens zonder zonnepanelen.

Voorstanders van de salderingsregeling willen deze behouden omdat zij vrezen dat consumenten hun zonnepanelen anders niet meer kunnen terugverdienen. Hierdoor zouden mensen terughoudend zijn om zonnepanelen aan te schaffen, wat de energietransitie zou vertragen. 

Volgende week dinsdag 13 februari zal de eerste kamer stemmen over de salderingsregeling.