Illustratie van mijnbouwer op PV-panelen wint BIPV award 2024

12.03.2024 Gijs de Koning

Illustratie van mijnbouwer op PV-panelen wint BIPV award 2024

Vier projecten in de gebouwgeïntegreerde fotovoltaïsche (BIPV) sector zijn in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de BIPV award van 2024. De vier projecten zijn door een jury gekozen “vanwege hun uitzonderlijke bijdrage aan duurzaamheid, innovatie en integratie van zonne-energie in bouwontwerpen”, schrijft BIPV Nederland.

Op de eerste plek kwam de zonnegevel van de nieuwe Soltech fabriek in het Thor park in Genk, België. De zonnegevel is gefabriceerd door Soltech in samenwerking met Kameleon Solar. Soltech heeft met Colorblast-technologie van Kameleon Solar een PV-paneel ontwikkeld waarop een illustratie kan worden getoond. De gevel bestaat uit 42 zonnepanelen die een afbeelding laten zien van mijnwerker Jean-Pierre Lavarini met de oude mijn op de achtergrond. Het project is een eerbetoon aan de mijnbouwgeschiedenis van het park.

©BIPV Nederland | Soltech fabriek in het Thorpark Gent, België


De gedeelde tweede plek ging naar Villa Lichtenberg door Solarix en het Titaan project van Kameleon Solar. Villa Lichtenberg maakte gebruik van groen gekleurde PV-panelen voor de bekleding van de gevel. Het Titaan project van Kameleon integreerde PV-panelen met een print van een tabaksplant in het design van een kantoorpand.

©BIPV Nederland | Villa Lichtenberg
©BIPV Nederland | PV-Panelen van het Titaan project


Op de derde plek kwam een renovatieproject van Wienerberger. Een jaren 30-woning werd volledig voorzien van zonnedakpannen van Wevolt. Hiermee werd volgens de jury de “historische esthetiek” behouden terwijl het een “moderne, duurzame twist” kreeg.

©BIPV Nederland | Wevolt zonnepanelen op jaren 30-woning