Intensivering samenwerking TU Delft en HyET Solar in zonnefolie

15.03.2022 Simone Tresoor

Intensivering samenwerking TU Delft en HyET Solar in zonnefolie
©TU Delft / HyET Solar

Zonnefolie heeft de toekomst. Het kan op ontelbare, unieke manieren worden toegepast zoals geïntegreerd in dakpannen of in een nieuw type grootschalig zonnepark. De ondertekening van een nieuw vierjarig onderzoekscontract tussen TU Delft en HyET Solar versnelt de introductie van een volgende generatie zonnefolie.

De eigenschappen van Powerfoil® – de lichtgewicht, flexibele, dunne-film silicium PV-technologie – openen nieuwe markten voor zonne-energie die momenteel niet kunnen worden bediend met de onbuigzame, zware glaspanelen. Powerfoil daarentegen kan in elke vorm en grootte gemaakt worden. Zo zorgt het roll-to-roll-productieproces er bijvoorbeeld voor dat tot 30 meter lange modules geproduceerd kunnen worden. In Arnhem zal een nieuwe productiefaciliteit worden gebouwd.

Fabricage op industriële schaal
Professor Arno Smets leidt de onderzoeksactiviteiten van de TU Delft: "De samenwerking met HyET Solar is een prachtig voorbeeld van hoe innovatie op lab-schaal snel kan worden omgezet naar fabricage op industriële schaal. Nieuwe materialen, apparaatarchitecturen en verwerkingsstappen die in het lab aan onze universiteit zijn ontwikkeld, zullen snel worden toegepast in de huidige en toekomstige productielijnen bij HyET Solar."

Edward Hamers, hoofd technologie binnen HyET Solar: "Het fundamentele onderzoek aan de universiteit sluit naadloos aan op onze industriële aanpak en maakt de samenwerking zo succesvol.  Met de huidige uitbreiding van onze productiefaciliteit in Arnhem kunnen we deze Nederlandse technologie eindelijk op grote schaal produceren en daarmee compleet nieuwe markten aanboren die voor de conventionele PV-modules buiten bereik liggen."

Innovaties en werkplekleren
Smets: "Het mooie aan de samenwerking met HyET Solar is dat de afstand tussen leren, werken en innoveren nóg kleiner wordt. Wetenschappelijke innovaties en werkplekleren gaan hand in hand. We creëren learning communities die zowel studenten, onderzoekers als professionals ondersteunen bij het ontwikkelen van hun engineering- en innovatievaardigheden."