Jetten reflecteert op SDE van 2023 en kijkt vooruit naar volgende subsidieronde

18.06.2024 Evelien Schreurs

Jetten reflecteert op SDE van 2023 en kijkt vooruit naar volgende subsidieronde
©Grid-ON

In 2023 is een grote meerderheid van de SDE++ aanvragen toegekend. Als al deze projecten worden gerealiseerd, zijn ze samen goed voor 2,4 megaton CO2-reductie. Dat meldt de demissionair minister voor Klimaat en Energie in een kamerbrief waarin hij terugblikt op de SDE++ van 2023 en vooruitkijkt naar de subsidieronde van 2024.

1601 projecten hebben een subsidie toegekend gekregen voor in totaal 8 miljard euro. Het meeste budget ging naar technieken voor Carbon Capture and Storage (2,1 miljard). Gevolgd door de categorie ‘moleculen’ (1,9 miljard), waaronder biomassa, hernieuwbare brandstoffen en waterstof vallen.

Voor elektriciteit werd 1,3 miljoeneuro aan subsidies toegekend. Dit gaat om zon- en windenergie zowel op land als op water, en biomassa. Dit waren in totaal 1254 projecten, waarvan de grote meerderheid ging naar zon-pv op dak (1093 toekenningen).

In totaal zijn er 1930 aanvragen ingediend, samen goed voor 16,3 miljard euro. Het uiteindelijk totale toegewezen budget is een stuk lager omdat een paar grote projecten door de producent werden teruggetrokken.

Openstellingsronde 2024
Voor de komende subsidieronde zullen er een aantal nieuwe categorieën zijn waar aanspraak op gedaan kan worden. Dat zal gaan om onder andere zon-PV op land waarbij meer rekening gehouden moet worden met de natuur, windenergie met hoogtebeperking, gecombineerde opwekking warmte en elektriciteit bij verbranding van biomassa, duurzaamheidseisen voor biomassa, het biogeen afvangen en opslaan van CO2 en procesgeïntegreerde warmtepompen. Jetten zal later bekendmaken wat de definitieve categorieën voor de subsidie zullen zijn.