Korting op wegenbelasting elektrische auto’s verlengd

10.04.2024 Gijs de Koning

Korting op wegenbelasting elektrische auto’s verlengd

Het kabinet wil het uitfaseren van de korting op wegenbelasting voor elektrische auto’s uitstellen, meldt RTL nieuws. De wegenbelasting voor elektrische auto’s zou in 2025 worden verhoogd naar 25 procent en in 2026 op hetzelfde niveau komen als auto’s op fossiele brandstoffen.

Benzine- en dieselauto’s leveren het Rijk veel geld op in de vorm van accijns op de brandstof. Op de elektriciteit die elektrische auto’s verbruiken zitten veel minder accijns. Nu steeds meer automobilisten overstappen op elektrisch rijden, loopt de Rijksoverheid inkomsten mis. Elektrische rijders gaan daarom uiteindelijk ook meer belasting betalen.

De maatregel om de wegenbelasting voor elektrische auto’s af te schaffen is ooit in het leven geroepen om de verkoop hiervan te stimuleren in het kader van het verminderen van de CO2 uitstoot van het verkeer.

Om voor de gemiste inkomsten te betalen gaan eigenaren van plug-inhybride auto’s volgend jaar de volledige wegenbelasting betalen. De wegenbelasting voor elektrische rijders wordt naar verwachting 60 procent in 2026, 65 procent in 2029 en 100 procent in 2031.